През последната година хакерите са открили 60 000 уязвимости и

...
През последната година хакерите са открили 60 000 уязвимости и
Коментари Харесай

Eтичните хакери печелят солидно от награди


През последната година хакерите са разкрили 60 000 уязвимости и са получили награди за тях
(снимка: CC0 Public Domain)

В общественото пространство х акерите постоянно се свързват с неприятни момчета. Но наред с нарушителите , има и етични хакери, които оказват помощ на организациите да открият уязвимости в сигурността.

Оказва се, че етичните хакери са спечелили общо 44,75 милиона щатски $ от награди за открити от тях бъгове през последните 12 месеца, заяви, базирайки се на отчет за сигурността на HackerOne, който преглежда данни от май 2019 година до април 2020 година

Сред фирмите в отчета, които имат стратегии за хонорари за открити бъгове в сигурността, личат имената на Гугъл, PayPal, AT&T, Costa Coffee, Line Corporation и доста други.

През последната година хакерите са разкрили 60 000 годни уязвимости и са получили от фирмите общо 44,754 милиона $ облаги от награди. Средно един етичен хакер взима 979 $ за открита накърнимост.

Съединените щати не престават да изплащат най-вече хонорари – сумарно хакрите са получили от тях 39,125 млн. $ през последната година. Наградите, изплащани единствено от американските организации, съставляват 87% от общия размер на изплатените суми.

Следващият огромен длъжник за открити бъгове е Русия, която е дала 887,236 хиляди щатски $ във тип на награди за хакерите. Бонусите, обезпечени от съветски компании, съставляват 2% от общите награди на хакерте.

Организациите от Обединеното кралство приключват топ 3 с изплатени награди на хакерите в размер на 559,251 хиляди $, което е малко над 1% от общия размер на възнагражденията за последните 12 месеца.

Четири страни, в това число Люксембург, Доминиканската република, Южна Африка и Самоа, са платили награди за първи път през последната година, сочи отчетът.

Що се отнася до самите хакери, американските са водещи. Те са спечелили 7,204 млн. $, или 16% от общия размер на облагите през последните 12 месеца.

На второ място са китайските хакери, чиито облаги възлизат на 5,355 млн. $. Наградите, получени от китайски хакери, съставляват близо 12% от всички награди, изплатени през миналата година.

Следват индийските хакери с доходи от 4,401 млн. $, което се равнява на близо една десета от общия размер на премиите за бъгове, изплатени от май 2019 година до април 2020 година

С по над 1 милион щатски $ награди са още хакерите на Русия ($3,083 млн.), Германия ($1,920 млн.), Канада ($1,653 млн.), Обединеното кралство ($1,430 млн.), Франция ($1,223 млн.) и Хонконг ($1,040 млн.).

Хакери от Бенин, Коморските острови, Коста Рика, Гамбия, Люксембург, Малта, Оман, Парагвай, Сенегал, Палестина, Уганда и Венецуела получиха награди за първи път през последната година.

Има голямо противоречие сред размера на премиите за неточности, изплащани от разнообразни промишлености. Компаниите за програмен продукт и интернет услуги заплащат най-вече, до момента в който на дъното в класацията са секторите на локалното ръководство и опазването на здравето.

Така да вземем за пример, софтуерната промишленост е изплатила общо 16,263 млн. $ на етични хахери, което съставлява повече от 36% от общия размер на изплатените награди.

Индустрията за интернет и онлайн услуги се регистрира с 16,079 млн. $ награди за хакери през последните 12 месеца, или също с 36% от общите хонорари.

Компаниите в телекомуникационната промишленост заемат трето място. Заедно те си разпределят 2,497 млн. щатски $ за награди на хакерите, което съставлява близо 6% от общата сума.

Други промишлености, плащащи над 1 милион щатски $ на хакери, включват финансови и застрахователни услуги ($2,286 млн.), медии и развлечения ($1,826 млн.), търговия на дребно и електронна търговия ($1,004 млн.).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР