През почивните дни ледените въздушни маси от североизток ще останат

...
През почивните дни ледените въздушни маси от североизток ще останат
Коментари Харесай

Ще отстъпи ли зимата скоро?

През почивните дни ледените въздушни маси от североизток ще останат над Балканския полуостров и ще задържат температурите ниски. В ранните часове и на двата дни се чакат най-ниските стойности на термометрите през месец март.

В събота в часовете до обяд ще продължи да превалява сняг – кратковременно, на моменти интензивно и с по-голяма възможност южно от Стара планина. По-късно следобяд преваляванията ще се лимитират до Рило-Родопския масив и ще стопират. В хода на деня ще стартира и облачността над Централна и Западна България ще се раздра очевидно.

Ще е безшумно в Северозапада, само че в източните региони вятърът ще остане със мощни студени пориви.

Температурите рано сутринта ще паднат до минус 8 – минус 10 градуса в обособени котловини на Западна България. През деня термометрите ще се двоумят сред минус 1 и плюс 4-5 градуса.

В планините ще е мразовито със мощни пориви напразно и температури в топлата част на денонощието сред минус 11 и минус 16 градуса. Валежите ще са по-значителни до обяд в Стара планина и масивите на Югозапад, а по-късно – най-вече в Рило-Родопската област.

Ще посрещнем последния ден на седмицата с минимална облачност над съвсем цялата страна. Температурите сутринта още веднъж ще са в ледения диапазон сред минус 5 и минус 10 градуса, като в някои котловини на Западна България има възможност термометрите да отбележат и по-ниски стойности – до минус 12- минус 13 градуса.

В неделя превалявания не се чакат. Облачността ще е променлива с чести разкъсвания до слънчево време.

Вятърът ще утихне и ще е с по-осезаеми пориви на изток. Следобедът ще е с осезаемо по-високи температури по отношение на утринните – сред 2 и 7 градуса.

В планините в последния ден на седмицата са вероятни незначителни превалявания от сняг в масивите на Югозапад. Облачността сутринта ще е минимална, само че денем ще е променлива с чести разкъсвания. Температурите ще са изключително ниски сутринта с капацитет до минус 20 градуса по най-високите елементи. В часовете следобяд – стойностите ще са по-високи по отношение на съботните стойности.

В първата половина на идната седмица студът ще отстъпи. Дневните температури последователно ще се покачват и към средата на седмицата ще са към и над 10 градуса, тук-там до 14-15. Веднага по-късно обаче леден атмосферен фронт още веднъж ще намали температурите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР