През по-голяма част от годината златото се намираше под натиска

...
През по-голяма част от годината златото се намираше под натиска
Коментари Харесай

Си Ен Би Си: Златото поевтиня, платината поскъпна frognews.bg

" През по-голяма част от годината златото се намираше под натиска на нападателната парична политика на УФР ", отбелязва анализаторът Иля Спивак.

Въпреки това цената на златото се увеличи с съвсем 200 $ за тройунция от септември, когато доближи най-ниското си ниво от над 2 години. Ценният метал е напът да означи най-успешното си тримесечие от средата на 2020 година на фона на упованията на вложителите, че УФР може да забави темпа на нарастване на лихвените проценти.

На този декор платината е повишила цената си с 9 % през 2022 година, по данни на Ройтерс, което я прави по-изгоден актив в съпоставяне със златото, което се намалява с към 1 % и паладият, чиято цена понижава с 4 на 100.

Цената на платината скача с над 20 % от края на септември до момента и тя е на път да означи най-хубавото си тримесечие от 2009 година насам.

От 2019 година насам Китай внася големи количества платина, което води до ограничавания при предлагането на добития скъп метал в останалата част от света, съгласно Световния съвет за вложения в платина.

Базираната в Лондон организация чака през 2023 година да настъпи недостиг в предлагането на платина, като търсенето ще нарасне с 19 %, а предлагането - единствено с 2 %. Търсенето на платина в индустриалната сфера ще се усили с 10 на 100 спрямо 2022 година, написа още EconomyNews.bg.

Прогнозите са, че ще продължи да се усилва търсенето на скъпия метал за потребностите на автомобилостроителната промишленост през идната година. В бижутерийния бизнес то се чака да остане без смяна, се споделя в известие до медиите на Световния съвет за вложения в платина.

Платината е повишила цената си с 9 % през 2022 година, по данни на Ройтерс, което я прави по-изгоден актив спрямо други скъпи метали. Златото губи към 1 % от цената си, среброто се покачва с почти 3 на 100, а паладият се намалява с 4 на 100.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР