През периода януари - юли 2017 г. износът на България

...
През периода януари - юли 2017 г. износът на България
Коментари Харесай

До юли износът расте с 14%

През интервала януари - юли 2017 година износът на България за трети страни се усилва с 18.9% в съпоставяне със съответния интервал на миналата година и е на стойност 10.3 милиарда лв., демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Основни търговски сътрудници на България са Турция, Русия, Китай, Сърбия, Македония и Египет, които образуват 51.1% от износа за трети страни. Общо експортът за Европейски Съюз и за трети страни пораства за година с 13.8%.

За година максимален растеж е маркиран в секторите " Артикули, класифицирани основно съгласно типа на материала " (52.9%) и " Разнообразни подготвени артикули " (38.2%). Най-голям спад се следи в бранш " Храни и живи животни " (16.5%).

Вносът на България от трети страни през седемте месеца на годината се усилва с 29.9% в съпоставяне със съответния интервал на миналата година и е на стойност 12.1 милиарда лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

Най-голямо процентно нарастване е регистрирано в секторите " Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) " (82.3%) и " Минерални горива, масла и сходни артикули " (40.2%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през интервала е негативно и е в размер на 1.8 милиарда лева

Общо за Европейски Съюз и трети страни през седемте месеца са изнесени артикули общо на стойност 29.8 милиарда лева и в съпоставяне със съответния интервал на миналата година износът се усилва с 13.8%.

Внесените артикули са за 33.192 милиарда лева, или със 17% повече по отношение на същия интервал на 2016 година.

Общото външнотърговско салдо е негативно и е на стойност 3.4 милиарда лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР