През първото тримесечие на 2023 г. руски граждани са превели

...
През първото тримесечие на 2023 г. руски граждани са превели
Коментари Харесай

Накъде в чужбина изтичат спестяванията на руснаците

През първото тримесечие на 2023 година съветски жители са превели в банки в Армения 1,2 милиарда $ - над пет пъти повече, в сравнение с през същия интервал на предходната година. Това демонстрират данните на Централната банка на Армения, написа Лента.ру.

По-конкретно, през януари от Русия в Армения да преведени 281,2 милиона $. През февруари размерът на прехвърлянията доближава рекордните 600,9 милиона $ - най-големият месечен трансфер сред двете страни в историята на статистиката. А през март сумата на преводите възлиза на 337,3 милиона $.

Посочените финансови данни демонстрират, че за първите три месеца на годината, банковите преводи на жители от Русия към Армения съставляват 77% от целия размер на паричните преводи на съветски жители в чужбина за интервала.

За първото тримесечие, общата сума на прехвърлянията в противоположна посока, т.е. на парични преводи на жители от Армения към Русия - е съвсем 10 пъти по-малка - 140 милиона $, по отношение на 121 млн. $ за първото тримесечие на предходната година. Само през март лица от Армения са трансферирали 77,2 милиона $ в Русия, което е най-високата месечна сума на този индикатор историята на статистиката.
 Арменският драм е най-поскъпналата валута в света за 2022 година
Коя е най-поскъпналата валута
в света за 2022 година

Икономиките на три някогашни руски републики бележат забележителен растеж поради притока на руснаци

За цялата 2022 година паричните преводи от руснаци към Армения са скочили 4 пъти на годишна база - от 865,6 милиона $ за 2021 година, на 3,6 милиарда $ за предходната година.

На фона на началото на военните дейности в Украйна и (временното) пренасяне на съветски жители в прилежащи на Русия страни, внезапно се усилиха по отношение на предходни години, паричните прехвърляния и към други страни от така наречен постсъветското пространство.

Данните на Националната банка на Грузия за 2022 година демонстрират повишаване от 5 пъти по отношение на 2021 година на прехвърлянията от Русия, до близо 2,1 милиарда $.
 Над 2000 нови съветски компании са регистрирани в Казахстан за 4 месеца
Над 2000 нови съветски компании са регистрирани в Казахстан за 4 месеца

Русия е вложила милиарди долари в нефтения бранш на Азербайджан

Централната банка на Киргизстан също регистрира рекорден размер парични преводи от Русия за първите 11 месеца на предходната година - над 2,6 милиарда $.

Към Казахстан руснаците за изпратили за цялата 2022 година 6,8 пъти повече парични средства по отношение на миналата 2021 година - към 775 млн. $, което е най-високата сума най-малко от 2014 година насам.

Оказва се, че през предходната година най-вече пари руснаците са превели по банков път в Узбекистан - 14,5 милиарда $, което е 2,6 пъти повече по отношение на година по-рано.
 Депозитите на руснаците в чужбина доближиха небивали размери
Депозитите на руснаците в чужбина доближиха небивали размери

Абсолютният връх по мярка на преведени в задгранични банки средства беше през септември 2022 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg