През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на новите

...
През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на новите
Коментари Харесай

Значително поскъпване на новото строителство

През първото тримесечие на 2022 година междинната цена на новите жилища в Прага се е нараснала с близо 30% на годишна база до 5110 EUR/кв.м. От края на предходната година повишаването е с 5.7%, сочат данните на взаимно изследване на развойните компании Trigema, Skanska Reality и Central Group.

Анализаторите считат, че намаляването на предлагането, породено освен от инфлацията и лихвените проценти, само че и от увеличението на размера строителство, материали и сила, е довело до бързо повишаване на цените. Войната в Украйна също е значителен фактор.

През първото тримесечие на пазара на парцели в чешката столица е имало едвам 3200 нови жилището, с близо 1000 по-малко по отношение на 2021 година

„ Доставката на материали към момента е необикновено дребна и тази обстановка надали ще се промени. Ето за какво жилищата са толкоз скъпи,” споделя Марсел Соурал, ръководител на капиталовата група Trigema.

„ През първото тримесечие предлагането на жилища беше единствено леко увеличено, само че с цел да отговори на дълготрайните потребности на пазара, би трябвало да бъде най-малко три пъти по-голямо “, сподели Пьотр Михалек, ръководител на Управителния съвет на Сканска.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР