През първия ден на месец февруари започва цикъл от три

...
През първия ден на месец февруари започва цикъл от три
Коментари Харесай

Утре започват Трифунците: Най-вълшебните дни от годината

През първия ден на месец февруари стартира цикъл от три поредни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари .

На 1-ви февруари почитаме паметта на страдалец Трифон, прочут като светец и врач, страж на лозя та и виното. В националния празничен календар празник ът се отбелязва с името Трифон Зарезан или Трифоновден и се свързва с обичая по почетното зарязване на лозя та, наричано още закройване, осъществявано най-вече от мъжете стопани, които отиват на своите лозя , носейки самун, бъклица с вино и кокошка. Всеки се прекръства и с косер отрязва по три пръчки от три корена. Те се свиват на венец, с който мъжете окичват калпака си. Отрязаните корени пък поливат с вино от бъклицата. След това всички се събират на обща софра, на която преди да стартират да се хранят, се избира “цар Трифон ”, който благославя лозя та - " Да е берекетлия, а от всяка лоза – по чембер вино. "

Следващият ден, 2-ри февруари , е прочут още като Сретение господне, един от 12-те огромни християнски празници през годината и един от четирите празник а, отдадени на Божията майка, когато се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос.

Третият и финален ден, 3-ти февруари , е празник , отдаден на Свети Симеон, един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.

Тези дни се свързват с лозя та, виното, плодородието и благоденствието. Наричани са още вълшебни, защото на тях молебствия те на всеки, който се е помолил за една добра година, изпълнена с доста шанс и обич, ще бъдат чути.

Източник: Dunavmost
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР