През първите шест месеца на годината броят на хората, започнали

...
През първите шест месеца на годината броят на хората, започнали
Коментари Харесай

Броят на започналите работа надхвърля регистрираните безработни до юни

През първите шест месеца на годината броят на хората, почнали работа, надвишава този на записаните безработни, оповестява организацията по заетостта. За интервала общо 123 410 безработни, регистрирани в бюрата по труда, са почнали работа. За този интервал броят на осъществените на пазара на труда по отношение на броя на записаните безработни е повишен с 1.1 процентни пункта спрямо първото полугодие на миналата 2018 г.

Постъпилите на работа през юни са 19 898 безработни, като 82.2% от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 689 души от групата на пенсионерите, учещите и заетите също са намерили своето ново работно място.

Същевременно наклонността за намаление на записаната безработица в страната се резервира и през юни, като в средата на годината нивото ѝ се открива на 5.2%, сочат данните на организацията. Отчита се спад от 0.1 процентни пункта по отношение на предходния месец и от 0.5 процентни пункта на годишна база.

В края на месеца записаните безработни в бюрата по труда са 169 659 души, като снижението по отношение на май е с 5740. В съпоставяне с юни 2018 година те са с 18 917 по-малко.

Новорегистрираните безработни през юни са 21 404, като от тях 1708 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 9019 души посредством образуване на осведомителни събития, срещи със завършващите обучение в кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски, трудови посредници и др.

Дейността на бюрата по труда продължава да обгръща от ден на ден заети, учещи и пенсионери, измежду които работодателите също разчитат да намерят своите фрагменти, показва организацията. Нови 647 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР