През първите две години от встъпването му на поста са

...
През първите две години от встъпването му на поста са
Коментари Харесай

Османи: Френското предложение извади РСМ от балканския водовъртеж

През първите две години от встъпването му на поста са били реализирани няколко основни резултата, най-много в дипломатическите връзки с България.

 

„ Това, което аз считам за най-важно, е, че българското държавно управление отдръпна прословутата си рамкова позиция за европейската вероятност на Северна Македония ”, сподели Османи, представен от Българска телеграфна агенция. Той напомни, че след българската обсада, траяла две години и половина, е било извършено второ междуправителствено съвещание по силата на Договора за другарство и добросъседство.

 

Османи уточни, че пробивът е станал вероятен с помощта на френското предложение, което е било дефинирано на основата на предходните три оферти на председателствата на Европейски Съюз за намиране на решение, задоволително и за Република Северна Македония, и за България.

 

„ Знам, че обществото към момента е разграничено, само че аз съм въпреки всичко уверен, че взехме положително стратегическо решение. Ние успяхме за изведем страната от балканския въртоп в последния миг и я поставихме на необратим път към европеизация и стабилизация и също по този начин към по-добър витален стандарт за нашите жители “, акцентира външният министър на Северна Македония.

 

Той съобщи, че са били реализирани три цели във връзка с Европейски Съюз: македонският език е упоменат без каквито и да било звездички в преговорната рамка, призната от 27-те страни членки, в това число и България, историческите въпроси не са част от преговорния развой и след 6361 дни като страна-кандидат Северна Македония е почнала договаряния с Европейски Съюз.

 

Османи сподели още, че това, което България е постигнала в двустранните договаряния, е втора междуправителствена конференция под изискване преди отварянето на глава 23, ремонти в конституцията на Република Северна Македония с включването на малцинства в преамбюла и проект за деяние за правата на малцинствата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР