През първата половина на 2021 г. се наблюдава значителен ръст

...
През първата половина на 2021 г. се наблюдава значителен ръст
Коментари Харесай

Експерти от имотния бранш отчитат 167% ръст при покупката на къщи във Варна и региона

 През първата половина на 2021 година се следи забележителен растеж на продажбата и цените на парцелите във Варна и района, като нараства ползата към създаване на еднофамилни къщи. Около това мнение се сплотиха представители на имотния бранш по време на първата от серията бизнес закуски, проведени от водещия уебсайт за недвижими парцели Imoti.net, която се организира в хотел " Графит “, в морската столица. Модератор на срещата бе Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

По време на работната среща Мартин Кателиев, създател на организация " Матекс парцели ", показа забавен разбор за първото шестмесечие на тази година. По негови данни се следи растеж на покупко-продажбите с парцели с към 60-70 %, като броят на ипотеките се усилва с повече от 25 %, а междинният заем за ипотека е сред 125 – 130 хиляди лева Наблюдава се засилен интерес от страна на клиентите към първокласни жилища с 2 и 3 спални, както и парцели ново строителство на план. В тази връзка, гл. арх. на Варна Виктор Бузев, обърна внимание на брокерите, че когато оферират парцели на план би трябвало деликатно да изследват дали има издадено позволение за градеж, с цел да не се озоват в непредвидена обстановка.

Мартин Кателиев уточни още, че цените на парцелите при започване на тази година също означават растеж с между  7 – 9 %. Експертите от имотния отрасъл чакат през втората половина на 2021г. той да се удвои и да се усили до 16-17%. Любопитни са данните за възрастта на купувачите – това са най-вече младежи до 35 години.

Във Варна се търсят къщи и вили, които се намират на разстояние 25-30 км от града, показаха представителите на имотния бранш по време на първата бизнес закуска на Imoti.net, на която участваха близо 70 гости. Експертите показаха още, че съветските жители не са се изтеглили изцяло от пазара на парцели във Варна. Съществува наклонност някои от тях да продават ваканционните си парцели, само че ползата към градските парцели за целогодишно живеене продължава да е висок. Освен това са се появили рускоговорящи клиенти от Канада и Израел.

Борис Точевски от Национална асоциация на строителните бизнесмени ( НАСП), очерта главните трендове при новото строителство. Той уточни, че се проектират по-големи жилища, като към тях се прибавят нови технологии, измежду които автоматизирано филтриране на въздуха, филтриращи системи за питейна вода, шумоизолация сред жилищата и на пода, слънчеви колектори за осветяване на общите елементи и други Архитектите обръщат все по-голямо внимание и на построяването на инфраструктурата към самите здания. В тази връзка се проектират по-големи затворени комплекси, които разполагат с повече зелени площи.

Гл. арх. Виктор Бузев добави, че има огромен интерес към създаване на еднофамилни къщи и все още се осъществят два плана, всеки от които планува построяването на по 70-80 фамилни къщи. Също по този начин се вижда по-усилено развиване на южните региони на морската столица, които оферират опция за повече зелени площи към жилищата.

Даниела Иванова, началник отдел  “Ключови партньорства и пейрол бизнес " в Пощенска банка, представи извънредно забавна статистика за развиването на имотния бранш в морската столица. Само от началото на 2021 година до в този момент, при покупката на къщи се следи растеж от 167%, като доминират клиенти, родени в интервала 1981 - 1996г. Експертът добави, че  82 % от кредитополучателите са фамилии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР