През първата половина на 2021 г. над 1,1 млн. кв.м

...
През първата половина на 2021 г. над 1,1 млн. кв.м
Коментари Харесай

София е в ТОП 3 по изграждането на модерни офиси

През първата половина на 2021 година над 1,1 млн. кв.м съвременни офис площи са наети в столиците на 15-те страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Най-високо равнище на интензивност е записано във Варшава (249 300 кв.м), следвана от Прага и Будапеща. Секторът на бизнес услугите продължава да генерира високи равнища търсене от страна на наемателите и съставлява един от най-големите работодатели в района, сочат данните на отчет на Colliers.

Общото предложение на съвременни офис площи в 15-те столици в Централна и Източна Европа доближава над 29 млн. кв.м в края на първото полугодие на 2021 година Новото предложение на офиси на тези пазари възлиза на малко над 640 000 кв.м, като още 2.2 млн. кв.м са в развой на интензивно създаване и следва да бъдат приключени през идващите 2-3 години.

" В резултат на неотдавнашните разстройства, свързани с пандемията, на най-големите пазари на офис площи в ЦИЕ през 2020 година се наблюдаваше междинен годишен спад до -30% както в брутното, по този начин и в чистото търсене. Сходни резултати се следят и през първата половина на 2021 година, само че на някои пазари, като Варшава да вземем за пример, се записват първите признаци на възобновяване. През първото полугодие на 2021 година са наети над 1,1 млн. кв.м. съвременни офис площи в столиците на 15-те страни от ЦИЕ. Най-високо равнище на интензивност е записано във Варшава (249,300 кв.м.), следвана от Прага (183,300 кв.м.) и Будапеща (172,900 кв.м.) ", споделя Кевин Търпин, районен шеф " Проучвания " за ЦИЕ в Colliers.

" Важно е да се подчертае, че огромна част от търсенето на пазарите в ЦИЕ идва от бранша на модерните бизнес услуги, който е измежду най-големите групи наематели на офис площи. За да добием визия какъв брой значим или огромен е този бранш в случай че приемем, че на един чиновник се падат приблизително по 10 кв.м., то този бранш би могъл да заеме над 10 млн.кв.м., или към 35% от пазарния фонд на 15-те столици в ЦИЕ. Разпространението на тези центрове за бизнес услуги обаче, несъмнено, е доста по-широко от офис пазарите на столиците, то е и в районните градове на Полша, Чехия и Румъния ", прибавя Кевин.

„ В София също се записват по-високи равнища на търсене през първите шест месеца на 2021 година, размерът на подписаните покупко-продажби е 70,330 кв.м., което е с 6% по-високо като стойност от първото полугодие на 2019 година Секторът на бизнес услуги продължава да бъде мотора на офис площи, доказателство за това е, че 73% от всички регистрирани покупко-продажби са точно с тези компании ", споделя Верка Петкова-Шекерова, Партньор/Директор Бизнес развиване в Colliers.

Най-голямо е предлагането на съвременни офис площи във Варшава (около 6.1 млн. кв.м), Будапеща (около 4 млн. кв.м) и Прага (3.7 млн. кв.м). Най-висок растеж на ново предложение през първото полугодие на 2021 година се следи във Варшава, където бизнесмените са осъществили 10 офис плана с обща повърхност от 226 300 кв.м. В вероятност най-големият размер нови, съвременни офис площи в развой на създаване в края на първото полугодие на 2021 година е в Будапеща (350 000 кв.м), Варшава и София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР