През първата година след въвеждането на системата „бонус-малус“ 2 755

...
През първата година след въвеждането на системата „бонус-малус“ 2 755
Коментари Харесай

КФН: 10% по-ниска Гражданска отговорност за изрядните шофьори още през 2019 г.


През първата година след въвеждането на системата „ бонус-малус “ 2 755 392 или 87,7% от водачите ще имат отстъпка. От тях на едвам 3% или на 100 238 ще им скочи гражданска отговорност с над 200%. Изрядните водачи ще понижат разноските за „ Гражданска отговорност “ с 10% още през 2019 година. Това регистрираха по време полемика за въвеждането на системата, проведена от Комисията за финансов контрол.

„ С въвеждането на системата нямаме желание да ощетяваме болшинството от българските водачи, които са дисциплинирани. Нашето предпочитание е да притиснем нарушителите на пътя “, съобщи при откриването на полемиката ръководителят на КФН Карина Караиванова, която признава, че предложенията имат недостатъци, само че се надява с сходни полемики всички противоречиви моменти да се изчистят.

Очакванията на КФН са проблемите да се избистрят, до момента в който приключи синхронизацията сред системите на Министерство на вътрешните работи и Гаранционния фонд.

Заместник-министърът на превоза Ангел Попов съобщи, че доста неща са направени за последните две години, само че темповете за понижаване на убитите по пътищата не задоволяват.

„ Само през последните две седмици са засечени над 130 000 „ пътни терористи “. Същевременно доста хора имат златни талони и какво от това като по никакъв метод не получават подучване “, счита Попов.

Представителят на консултанта „ Ърнст енд Янг “ (Ernst & Young)Никос Кефалинос изясни, че една от ограниченията е притежателите на коли деликатно да преценят на кого дават колата си, защото при едно вероятно нарушаване на другия водач това би затруднило следваща продажба на колата. Същевременно наказателни точки ще се натрупат и на автомобила.

Oбмисля се и вид, в който лидерът може да прибегне до "ускорено почистване, когато си заплати някакъв тип наказване еднократно ".

Припомняме, че при въвеждане на системата всички притежатели на моторни транспортни средства и коли ще бъдат сложени в базов клас от общо 12, няма да получават нито нарастване, нито понижение на застрахователната награда. Ако в границите на една година няма нарушавания и не са изплащани компенсации за породени вреди, то съответният притежател или автомобил ще минава в идващия по-нисък клас и при последващо подписване на застраховката ще получава понижение.

Изрядните водачи ще получават за всяка година 10% по-евтина застраховка, а при неизрядните тя може да доближи до 400%. В най-хубавия случай водачите ще заплащат 225 лева, а в най-лошия 1200 лева

Регистрирането на всеки обособен случай се прави оценка по специфична таблица и води до начисляване на подобаващ брой наказателни точки.

Нарушенията, които носят „ малус “ точки, са класифицирани в 7 категории, според от тежестта им.

Най-леките са в първа категория и носят 1 наказателна точка. Такива са превишаването на скоростта с 10 км/ч в обитаемо място или до 30 км./ч отвън обитаемо място.

Превишаване на скорост с 31-50 км отвън обитаемо място води до 2 наказателни точки. Който кара със скорост над позволената или аргументи имуществени вреди до 300 лева, получава 3 наказателни точки, прецизират от КФН.

Неразрешено изпреварване, както и превишаване на скорост с над 50 км в час натрупат 3 или 4 точки според от това дали са в обитаемо място или отвън него.

7 стават наказателните точки при шофиране в нетрезво положение, лишаване на преимущество, рискови маневри, неспазване на отдалеченост.

10 наказателни точки ще носи съзнателно причиняване на обилни имуществени вреди, телесни повреди, както и съществуване на алкохол в кръвта от над 1,2 промила.

Глобите за погрешно паркиране, карането в бус лентата, за шофиране без фарове и така нататък няма да се отразяват на цената на полицата.

Крайната цел на системата е да се основат условия за понижаване на пътнотранспортните катастрофи. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР