През първата година на пълномащабна война всички страни от НАТО

...
През първата година на пълномащабна война всички страни от НАТО
Коментари Харесай

През 2004 г. почти 40% от руския бюджет отива за армията, няма за...

През първата година на пълномащабна война всички страни от НАТО предоставиха военна, филантропична и финансова помощ на Украйна в почти идентичен размер.

За Русия тази цифра - 121 милиарда $ - ще заеме една трета от всички бюджетни разноски за 2024 година Това е най-големият размер на разноските за защита в цялата модерна история на страната. Но с изключение на военните, на фронта в Украйна има и други сили за сигурност, които се занимават с вътрешната сигурност: полицията, специфичните служби, целият Следствен комитет, чиновници на пандиза и колонията. За тях бяха отделени 3,4 трилиона рубли (39 милиарда долара). Ръстът тук не е толкоз впечатляващ. Само 5% спрямо предходната година. Въпреки това, в случай че съберем разноските за защита и разноските за сигурност, получаваме цялостните 40% от бюджетните разноски. Армия и сили за сигурност. 40% - съгласно специалисти това се е случило единствено в руско време.

„ Ако го сравните със руския бюджет, а цифрите са сходни на 1990 година, имаше и нещо като трето, само че това не оказа помощ на Съюз на съветските социалистически републики. Въпросът не е какъв брой пари можете да изпратите за отбранителния бранш, а за войска, въпросът е: Колко мощна е вашата стопанска система, какъв брой е ефикасна “, споделя икономистът Николай Кулбака.

Националната защита ще бъде най-голямата позиция в съветския бюджет. А защо тъкмо ще бъдат употребявани парите, елементарните жители на страната няма да знаят, защото доста пера от разноските са засекретени. Ясно е, че ще закупят оръжие и техника. И какво друго? Институтът за национално икономическо прогнозиране на Руската академия на науките допуска, че страната ще похарчи доста пари за разширение на потенциала на военно-промишления комплекс.

Как ще се усили бюджетът за защита? И какво тъкмо ще се реже? „ Проблемът с този бюджет не е, че на следващия ден ще бъдем по-зле, казусът е, че губим опцията за напредък през идващото десетилетие. Тези държавни разноски, които отиват в бранша на защитата, не се трансформират в нови пътища и заводи. “ – продължава икономистът Кулбака.

Преразпределението, несъмнено, ще стане за сметка на други бюджетни пера. Руската национална стопанска система пострада най-вече. За него ще бъдат изхарчени единствено 4 трилиона рубли (44 милиарда долара). Малко повече от полицията и тъмничарите. Но графата „ национална стопанска система “ включва самолетостроенето, автомобилната промишленост, електрониката и развиването на технологиите за изкуствен интелект. Разходите по тази публикация понижават през последните три години. А в този момент те могат да съставляват единствено 10% от бюджета.

Какво ще е обществената политика: пенсионни заплащания, детски надбавки? Какви ще са заплащанията на фамилиите на убитите и ранените военнослужещи. Какво чака опазването на здравето и образованието: учебни заведения, лечебни заведения, закупуване на медикаменти? Социалната политика към момента е огромна разходна позиция, на второ място след отбранителната промишленост. Преди това тя беше най-голямата. Но образованието и опазването на здравето са спаднали доста.

" Намаляването на парите за медикаменти ще се отрази освен за една година, а за повече. Светът пораства приблизително с 2-3% на година. Русия пораства с 1%. Проблемът е, че ние изоставаме и този проблем ще си личи след десетилетия, т.е. няма да си проличи незабавно ”, изяснява икономистът Кулбака.

 

Ако съпоставим с предходната година, тогава в парично отношение разноските за тези позиции ще се усилят леко или ще останат почти на същото равнище. Но като се вземе поради инфлацията (през 2023 година тя е 6,6%), страната ще харчи по-малко за учебни заведения и лечебни заведения.

 

" Настоящее время ", превод ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР