През Панамския канал минава около 6% от глобалния морски трафик,

...
През Панамския канал минава около 6% от глобалния морски трафик,
Коментари Харесай

Панамският канал ограничи трафика заради сушата

През Панамския канал минава към 6% от световния морски трафик, най-вече от Съединени американски щати, Китай и Япония. Сушата през сезона от януари до май принуди администрацията на канала (ACP) за пети път да ограничи прекосяването на най-големите кораби, заяви Euronews.

Алахуела и Гатун, двете изкуствени езера, които поддържат водата, нужна за серията стъпаловидни шлюзове, се зареждат изключитено от преваляванията. Същевременно, в интервала 21 март – 21 април равнището на водата в Алахуела е спаднало със 7 метра, т.е., повече от 10%. Това понижава водните запаси, заплашва водоснабдяването с питейна вода и визира бизнеса, ограничавайки прекосяването на най-големите кораби като Neopanamax, които заплащат и най-високите такси, обясниха от ACP пред AFP.

През 2022 година през водния път са минали повече от 14 000 кораба с 518 милиона тона товари, което е внесло в хазната на Панама Щатски долар 2.5 милиарда. Властите в страната се притесняват, че намаляването на водните ресурси, нужни за употребата на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР