През отоплителния сезон се увеличава опасността от възникване на пожари

...
През отоплителния сезон се увеличава опасността от възникване на пожари
Коментари Харесай

Как да стоим на топло през зимата, без да запалим комина

През отоплителния сезон се усилва заплахата от пораждане на пожари от непочистени комини и димоотводни тръби, както и от неизправни отоплителни уреди. В тази връзка от пожарната припомнят някои съществени правила при употребата на отоплителни уреди:

- Отоплителните уреди и уреди би трябвало да се ревизират, като всички неизправности се отстраняват неотложно, а в случай че това е невероятно, уредите се стопират от употреба.

- Комините и димоотводните тръби би трябвало да се почистят от сажди и отлагания преди употребата им, както и от време на време при нужда през отоплителния сезон. Почистването на комините се позволява единствено механично. Забранено е умишленото им запалване!

- Локалните отоплителни уреди (печки) и димоотводните им тръби се слагат на разстояние, най-малко 0.5 метра от горими материали, градивни детайли и мебели.

- Отоплителните уреди се експлоатират върху негорима основа, а пред печките за твърдо гориво се слага негорима поставка за ограничение рухването на въглени върху горимия под или настилки.

- Да не се изхвърля неизстинала сгурия и жарава там, където има горими материали!

- Газовите бутилки с пропан-бутан, би трябвало да преминат механически обзор в лицензиран сервиз. Необходима е инспекция за редовността на редуцир-вентилите, уплътненията и на газопроводите. При нередовност, същите би трябвало да се подменят.

- Електрическите съоръжения в постройките се поддържат в изправно положение. Недопустимо е подсилването на електрическите предпазители.

- Включването на спомагателни електроуреди може да докара до претоварване и пораждане на пожар.

ВНИМАНИЕ:

- Не се оставят без наблюдаване включени отоплителни и електронагревателни уреди!

- Не оставяйте сами в къщи и без наблюдаване дребни деца, а също по този начин и възрастни хора! На децата ограничете достъпа им до кибрити, запалки и други огнеизточници, а на възрастните припомняйте непрекъснато ограниченията за сигурност.

- При пораждане на пожар, или приключване на газ, неотложно напуснете помещението и се обадете на тел. 112!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР