През октомври тази година Джеф Безос се изкачи на върха

...
През октомври тази година Джеф Безос се изкачи на върха
Коментари Харесай

Любопитно! Кой е най-богатият човек в историята

През октомври тази година Джеф Безос се изкачи на върха в класацията на най-богатите хора на планетата, оставяйки създателят на „ Майкрософт “ Бил Гейтс на второ място. Състоянието на шефа на Amazon и Blue Origin се прави оценка на 101 милиарда $, оповестява „ Блумбърг “, представен от vesti.bg.
Безос е първият човек от 18 години насам, чието положение надскача 100 милиарда $ (Преди него същия връх записва Бил Гейтс през 1999 г.).

И въпреки всичко Безос е надалеч от това да се подреди до най-богатия човек в историята – африканския цар Муса I, за който се счита, че бил „ по-богат в сравнение с може да се опише “.

Богатството на Муса I не можело да се мери

„ Наистина няма метод благосъстоянието му да бъде отъждествено с някакво число “, написа Джейкъб Дейвидсън за списание " Тайм ".

Манса Муса, прочут и като Кута Муса, е десетият и най-известния манса (цар), на Малийската империя. Възкачва се на трона през 1307 година и цари над 20 години. Земите му изобилствали от естествени запаси, измежду които и доста злато.

 Муса I

Огромното благосъстояние не е единственото завещание, което Муса оставя след себе си

Той идва на власт във време, когато в Европа цари апетит и цивилен безредици, а доста от африканските страни процъфтяват.

При ръководството си Муса уголемява доста границите на своята империя. Той анексира град Тимбукту и възстановява контрола над Гао. Така империята му се разгръща на територии над 3000 км.

Манса Муса ръководи страни като Мавритания, Сенегал, Гвинея, Буркина Фасо, Мали, Нигер, Нигерия и Чад, и слага основите за развиването им в бъдеще.

Светът схваща за благосъстоянието му, когато той поема дългия път от над 6500 км за поклонение в Мека

„ Той потегля с кортеж, който се простирал толкоз надалеч, колкото могат да видят човешките очи. Историци са записали по какъв начин манса е взел със себе си десетки хиляди бойци, цивилни и плебеи, 500 вестоносци, облечени в чиста коприна, които носели златни съдове със себе си, както и доста коне и камили, натоварени със златни кюлчета “, написа историчката Джесика Смит в своя TED урок.

Когато по пътя си стопира в Кайро, Муса I харчи толкоз доста злато и подарява толкоз доста пари на бедните, че провокира инфлация. На Кайро са нужни години след визитата на малийския манса, с цел да стабилизира валутата си.

Екстравагантното пътешестване на Муса I оставя диря върху картата –

напълно безусловно. През 1375 година е включен в Каталонския атлас, една от най-важните карти в Европа през Средновековието.

Царят не се интересувал единствено от материалното. Той бил предан мохамеданин и се посветил в развиването на Тимбукту. По негова заповед за издигнати редица учебни заведения, джамии и огромен университет.

 Как е изглеждала Малийската империя върху картата в годините към гибелта на Муса I
Как е изглеждала Малийската империя върху картата в годините към гибелта на Муса IИзточник: Уикипедия

На него се дължи и голямата джамия Джингеребер в града, която може да бъде забелязана и до през днешния ден.

След като умира към 1337 година е завещан от сина си Маган I

Наследството на Манса Муса е живо в Мали, където и до през днешния ден могат да бъдат видени мавзолеите, библиотеките и храмовете, издигнати по време на Златния век.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР