През октомври общото икономическо доверие в Европейския съюз отбеляза поредно

...
През октомври общото икономическо доверие в Европейския съюз отбеляза поредно
Коментари Харесай

ЕК: Нов посткризисен връх на икономическото доверие в България през октомври и негов пореден 10-годишен връх в рамките на ЕС



През октомври общото икономическо доверие в Европейския съюз означи следващо положително покачване до нов 16-годишен връх, като в това време аналогичният показател на Европейската комисия за България набъбна до най-високо равнище от септември 2008-а година насам, когато беше разгарът на световната финансова и икономическа рецесия.

Индексът, измерващ икономическото доверие в Европейски Съюз, набъбна през сегашния месец до 114,2 пункта от 113,1 пункта през септември, достигайки най-високо равнище от юни 2007 година насам - повече от година преди да започва международната финансова и икономическа рецесия. Аналогичното изследване на Европейска комисия единствено в границите на еврозоната пък регистрира растеж на икономическото доверие до нов 16-годишен връх.

Последното изследване на Европейската комисия записва солидно усъвършенстване на доверието в индустриалния и индустриален бранш (нарастване на съответния показател до 7,8 от 6,8 пункта месец по-рано), както и в строителството (до +1,9 от -2,5 пункта) и в областта на услугите (до 14,1 пункта от 12,6 пункта през септември), като по-слабо усъвършенстване бележи единствено бизнес доверието при търговията на дребно (повишение на съответния показател до 4,4 пункта от 4,2 пункта). Понижение регистрира само показателят, измерващ доверието в региона на финансовите услуги (спад до 19,3 от 19,5 пункта).

През октомври показателят на потребителското доверие в 28-те страни на Европейски Съюз стабилизира за втори следващ месец на равнище от -1,6 пункта (най-високо равнище от 2001-а година насам).

Подобно на Европейска комисия за целия Европейски съюз, значимият индикатор за икономическото доверие в България също набъбна през октомври, достигайки 110,4 пункта по отношение на 109,4 пункта през септември. Това съставлява усъвършенстване на доверието в стопанската система на нашата страна за четвърти следващ месец и негово най-високо равнище от септември 2008 година, когато беше разгарът на световната финансова и икономическа рецесия. Трябва да се има поради, че показателят на икономическото доверие за България задържа трайно над значимото равнище от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Аналогичното на данните за целия Европейски Съюз, бизнес доверието в обособените сфери на българската стопанска система бележи също бележи солидно усъвършенстване като се изключи строителството, където съответният показател се утежни до -13,2 пункта от -12,9 пункта през септември. Индексът, измерващ доверието в индустриалния бранш, набъбна през октомври до 3,9 пункта от 3,0 пункта през септември, до момента в който показател в областта на услугите се увеличи до 14,5 пункта от 12,5 пункта месец по-рано. Индексът, измерващ доверието в бранша търговия на дребно, също записва стабилен напредък до 18,3 пункта от 15,2 пункта през предходния месец.

Индексът на потребителското доверие в България обаче отбелязва едва намаляване до -23,5 пункта от -23,0 пункта през септември, само че продължава да стабилизира близо до неговия дълголетен връх от -22,5 пункта, доближат през месец февруари (най-високото равнище на доверие на българските консуматори от юни 2007 година насам).

Данните на Европейска комисия за нашата страна обаче се разминават с аналогично изследване на Националния статистически институт, оповестено по-рано през днешния ден, съгласно което стопанската обстановка (бизнес климата) в България се утежни през октомври за втори следващ месец вследствие на намалените упования на стопанските ръководители във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР