През октомври германският износ се влоши изненадващо за втори пореден

...
През октомври германският износ се влоши изненадващо за втори пореден
Коментари Харесай

Изненадващо понижение на износа доведе до свиване на търговския излишък на Германия през октомври

През октомври немският експорт се утежни изненадващо за втори следващ месец при по-силен от предстоящото растеж на вноса, което докара до стесняване на комерсиалния остатък. Това като че ли е знак за известна уязвимост на водещата европейска стопанска система при започване на последното тримесечие за актуалната година, демонстрират данни на немската статистика Destatis.

През октомври износът на Германия се намали на сезонно-коригирана база с 0,4% по отношение на септември, когато също означи спад с 0,4%, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за покачване с 1,0%.

В същото време вносът набъбна с цели 1,8%, заличавайки изцяло септемврийското намаляване с 1,1% при прогноза за по-скромно покачване с 1,0%.

Солидният растеж на вноса и изненадващият спад на износа доведоха до стесняване на комерсиалния остатък (на сезонно поправена база) през октомври до 19,9 милиарда евро от 21,9 милиарда евро през септември (слаба възходяща проверка от остатък в размер на 21,8 милиарда евро), до момента в който осреднените упования на финансовите пазари бяха за положителен търговски баланс в размер на 21,8 милиарда евро.

Спрямо година по-рано обаче растежът на немския износ (на сезонно-некоригирана база) се форсира през октомври до 6,8% от 4,5% през предходния месец, до момента в който вносът набъбна с 8,3% след по-скромно покачване с 5,4% през септември, което способства за едва разширение на комерсиалния остатък на сезонно-некоригирана база до 18,9 милиарда евро от 18,8 милиарда евро тъкмо преди година (през октомври 2016-а година).

Износът на създадени в Германия артикули към останалите страни - членки от еврозоната се усили през октомври с 8,7% на годишна база, до момента в който вносът на артикули от тях набъбна с 10,1 на 100. Това е следващ знак, че положителният стопански напредък в границите на района на единната валута продължава да намира все по-широка база и е в поддръжка на упованията за по-нататъшно негово ускорение.

В същото време експортът на Германия към трети страни (извън ЕС) се увеличи през октомври с 9,1% по отношение на година по-рано, наблягайки устойчивостта на немския експорт макар по-скъпото евро, до момента в който вносът от трети страни се усили с 11,9 на 100.

Немската статистика показа и последни данни на Бундесбанк, показващи, че остатъкът на салдото по настоящата сметка на Германия, който е мерило за интернационалната финансова позиция на немската стопанска система и включва придвижването на артикули, услуги и вложения, се сви внезапно през октомври до 18,1 милиарда евро от 25,8 милиарда евро през септември и по отношение на остатък за 19,8 милиарда евро тъкмо преди година. Данните на Бундесбанк са факт, откакто при започване на есента немският стопански институт Ifo предвижда, че остатъкът по настоящата сметка на Германия евентуално ще остане най-големият в света макар известното му стесняване в следствие най-много на по-високите цени на импорт на нефт и на природен газ.

Днешните по-слаби от предстоящото търговски данни следват оповестени през вчерашния ден данни, показващи изненадващо понижаване и на индустриалното произвеждане в Германия през октомври макар много солидният растеж на новите промишлени поръчки. Всичките тези данни като че ли алармират за известна загуба на солидният подтик на водещата европейска стопанска система при започване на последното тримесечие на годината. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР