През октомври 2023 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През октомври 2023 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава през октомври, оптимисти са само мениджърите в сектора на услугите

През октомври 2023 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 2.7 пункта по отношение на предходния месец (от 24.7% на 22.0%). Понижение на индикатора се следи в индустрията, строителството и търговията на дребно, до момента в който в бранша на услугите е записано нарастване, съобщиха от Националния статистически институт(НСИ) .

 Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ се намалява с 1.7 пункта (от 25.2% на 23.5%)  резултат на неподходящите оценки на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Същевременно през интервала юли - октомври 2023 година осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се усилва от 5.3 на 5.6. Средното натоварване на мощностите нараства с 0.7 пункта и доближава 76.2%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува дефицит на мощности. Основните спънки за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ. Последната анкета регистрира усилване на отрицателното въздействие на факторите „ незадоволително търсене от страната “ и „ незадоволително търсене от чужбина “. По-голяма част от мениджърите плануват продажните цени в индустрията да запазят своето ниво през идващите три месеца, означават от Национален статистически институт.

През октомври съставният индикатор „ бизнес климат в строителството " понижава с 4.6 пункта (от 24.7% на 20.1%), което се дължи на резервираните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. По тяхно мнение в идната половин година се чака понижение на новите поръчки, което ще докара и до известно намаление на активността в кратковременен проект. Основните фактори, ограничаващи активността на предприятията, остават несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ, като през последния месец се следи повишаване на негативното им влияние. Относно продажните цени в строителството мениджърите чакат те да останат без смяна през идващите три месеца, прецизират от нациотналната статистика. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР