През октомври 2022 година бразилците отидоха до урните, за да

...
През октомври 2022 година бразилците отидоха до урните, за да
Коментари Харесай

Възможно ли е да се стигне до гражданска война в Бразилия

През октомври 2022 година бразилците отидоха до урните, с цел да изберат новия си президент. Тогавашният крайнодесен държавен глава Жаир Болсонаро загуби от левия Луис Инасио Лула да Силва. Лула завоюва на балотаж, освен това с дребна разлика, което беше един от първите сигнали, че обществото е разединено и политическото бъдеще на страната ще бъде неразбираемо.

Анализатори показват, че към този момент не става дума единствено за дясно против ляво, а за доста по-дълбоки разлики. За представители на рисковите възгледи, решени да осквернят знаци на демокрацията, единствено тъй като не признават резултатите от изборите. За евентуална революция.

Лула има и група съперници, които са дейни в подстрекаването онлайн и непрестанните рецензии. Президентът към този момент бе извършил 2 мандата сред 2003 и 2010г, само че тогава бе упрекнат в корупция. Последва и присъда през 2017г и 77-годишният Лула попадна зад решетките. По-късно присъдата му бе анулирана, само че все пак петното остана. Времето в пандиза е и мотив за мнозина да не одобряват социалиста и да считат завръщането му в президентския замък Паласио ду Планалту за позорно. Поддръжниците на Лула да Силва пък считат, че през цялото време делото е било политическо. Социалистът разчита и на по този начин значимата помощ от Запада и Европейски Съюз.
Насреща сме за всевъзможни апели за помощ от нашите бразилски сътрудници. От управляващите там, без значение дали става дума за дипломатически канали или за правни такива. Съединени американски щати и Бразилия са близки сътрудници. Работим ежедневно по редица проблеми.
Нед Прайс, представител на Държавния департамент на Съединени американски щати

През 2018 година, когато Лула е в пандиза, Жаир Болсонаро печели вота. Крайнодесният политик през цялото време е именуван „ латиноамериканският Тръмп “ поради възгледите си. Истина е обаче, че Тръмп и Болсонаро не крият другарските си връзки. Затова и разумно пристигна сравнението сред щурма на Капитолия през 2021 година Сцените по какъв начин нахлуват в държавни здания, знак на демокрацията в Бразилия ни припомниха офанзивата против Конгреса от 6 януари. И двете събития станаха след популистки изявления за подправяне на изборни резултати. И двете се трансфораха в същинска стихия в обществените медии.

Най-важният проблем сякаш се оказва голямото разцепление на бразилците. Опозиционните отзиви, които виждаме, че ескалират до вандализъм и физическа разпра, биват побутвани и от самите политици.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР