През октомври 2020 г. общият показател на бизнес климата нараства

...
През октомври 2020 г. общият показател на бизнес климата нараства
Коментари Харесай

Лек оптимизъм сред бизнеса пред октомври


През октомври 2020 година общият индикатор на бизнес климат а нараства с 0.5 пункта спрямо предходния месец. Подобрение на стопанската обстановка е записано в строителство то, търговията на дребно и бранша на услуги те, до момента в който в индустрия та индикаторът се намалява. Това демонстрират данните от обичайна анкета на Национален статистически институт измежду мениджърите на българските предприятия.

Промишленост. Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрия та “ понижава с 1.3 пункта по отношение на септември вследствие на по-умерените упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Анкетата записва усъвършенстване в мненията им за притока на нови поръчки през последните три месеца, което обаче не е съпроводено с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от юли до октомври нараства с 2.4 пункта и доближава 72.8%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува остатък от мощности.

Основните фактори, затрудняващи предприятията, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене от чужбина и незадоволителното търсене от страната.

По отношение на продажните цени в индустрия та упованията на мениджърите са те да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Строителство. През октомври съставният индикатор „ бизнес климат в строителство то “ се повишава с 0.6 пункта, което се дължи на усъвършенстваните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Настоящата строителна интензивност се прави оценка като леко нараснала, а и упованията им за активността през идващите три месеца са удобни. През последния месец анкета та регистрира и понижение на броя на клиентите със закъснения в заплащанията.

Несигурната икономическа среда остава главната спънка за развиването на бизнеса, следвана от дефицита на работна мощ и конкуренцията в сектора.

Относно продажните цени строителните бизнесмени плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ се усилва с 1.3 пункта вследствие на оптимистичните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.

Прогнозите им както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца също се усъвършенстват.

Несигурната икономическа среда продължава да е главният фактор, объркващ активността. Регистрирано е и повишаване на негативното въздействие на фактора „ незадоволително търсене “, който измества на трето място усложненията, свързани с конкуренцията в сектора.

Търговците на дребно чакат продажните цени да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Услуги. През октомври съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услуги те “ нараства с 3.4 пункта, което се дължи на удобните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Същевременно се следи известно усъвършенстване и в упованията им във връзка с търсенето на услуги през идващите три месеца, което обаче няма да е съпроводено с в допълнение наемане на личен състав.

Най-сериозните усложнения за бизнеса остават несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене, факторът „ други “ 6 и конкуренцията в сектора.

Относно продажните цени в бранша на услуги те мениджърите плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР