През новия олимпийски цикъл компютърната система на “Фуджицу” ще помага

...
През новия олимпийски цикъл компютърната система на “Фуджицу” ще помага
Коментари Харесай

Компютърна система ще оценява гимнастичките за в бъдеще

През новия олимпийски цикъл компютърната система на “Фуджицу” ще оказва помощ на съдийките в художествената гимнастика, откакто тестовият интервал в спортната е минал при извънреден триумф. Това разгласи в изявление японецът Моринари Ватанабе, който бе избран отново за президент на интернационалната федерация по гимнастика.

До момента системата ще се употребява само като помощ на съдийките, само че основната цел е в околните години да бъде всичко автоматизирано. Системата за оценка се базира на 3D модел, който автоматизирано пресмята осъществяването на всеки детайл от съчетанието. Така се образува някаква базова оценка, която да помогне за окончателната на съдийките.

“Идеята е почтеност и повече интерес при феновете. Сега доста от феновете не схващат тъкмо какво се прави оценка и по какъв начин се подреждат спортистите. Новата система ще даде късмет и на самите гимнастици. Така те ще могат да упражняват и да знаят на какво могат да разчитат или не по време на състезания”, счита Ватанабе.

“В атлетиката и плуването резултатите се мерят с време и на всички е ясно какво се случва. В игрите се играе на голове и точки и всичко се случва пред очите на хората. В гимнастиката играят съчетания, които за елементарния човек наподобяват идентични, само че по-късно се получават разнообразни оценки. Точно тук е казусът, който би трябвало да решим”, безапелационен е японецът, който е приключил образованието си в НСА и приказва много обичайно български. Така ще бъде преодолян и най-големият проблем пред международната художествена гимнастика - борбата сред лобитата за по-добри оценки.

През последните години шефката на съветската федерация Ирина Винер-Усманова се бе специализирала тъкмо в това и не даваше различен да посегне към първото място. След като претърпя цялостен провал на олимпиадата в Токио, Винер хвърли виновността напълно върху съдийството, като изиска главите на всички, които избраха Линой Ашрам в самостоятелното съревнование и ансамбъла на България.

В момента за идващия олимпийски цикъл има нов устав, по който да се градят съчетанията. Подобна система към този момент работи във фигурното пързаляне, като по време на съчетанието се натрупат точките пред очите на всички. Индивидуалното съревнование и ансамбъла на България. Иронията в цялата обстановка бе, че тъкмо Винер напираше за новия устав, който даваше преимущество на компликацията пред чистотата на осъществяването. В последна сметка огромната жертва бе Наталия Кузмина, която бе спряна от вота за началник на техническия комитет по художествена гимнастика.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР