През нощта срещу сряда очакваме значителни валежи по Българското Черноморие

...
През нощта срещу сряда очакваме значителни валежи по Българското Черноморие
Коментари Харесай

Прогноза за 06.09.: Валежите у нас спират


През нощта против сряда чакаме обилни превалявания по Българското Черноморие и висок риск от наводнения, само че след среднощ процесите последователно ще стопират. Над останалата част от страната времето ще е с раздрана висока облачност. Ще духа слаб до сдържан източен вятър, сочи прогноза на

Минималните температури ще се намалят и ще са сред 14° и 16°С. Най-високи чакаме да са стойностите в равнините и към река Дунав и Източна България - до 17-18°С, както и малко по-ниски - в планинските региони и към София - до 11-12°С.

През третия ден от новата седмица времето ще се усъвършенства. До обяд гръмотевични стихии ще се следят единствено над крайните южни региони от нашата страна, само че след обяд преваляванията ще спрат. Облачността над по-голямата част от страната ще е раздрана. 

Максималните температури ще са в необятен контрастност и ще са сред 27° - 29°С в Северозападна и Североизточна България, до 24-25°С чакаме в Югозападна България и по Черноморието.



Meteo Balkans издаде карта с предизвестия за рисково време, които са годни за сряда - 06 септември. (Забележка: Картата демонстрира регионите, в които вероятността за рискови феномени е най-голяма, само че НЕ постоянно бурите обгръщат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л./кв. м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:  

Издаваме този код за проливни, а тук-там и за обложни превалявания. Валежите ще са на изолирани места над посочените региони и ще са обилни по количества. Отново ще има условия за градушки. Бъдете внимателни и от вероятни местни наводнения в планинските региони, като преливания на планински реки.   

Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л./кв. м. Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Червен код:

Валежите на доста места в Централна Гърция, Тесалия, Атика и Егейско море ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и мощни пориви напразно. Висок остава рискът и от материални вреди. Очакваме междинна и едра по мярка градушка. Бурите към края на деня ще образуват мезо - конвективни системи. Валежите ще са приблизително към – 40-80л./кв.м.

Лилав код: 

Валежите на доста места в Централна Гърция, Тесалия, Атика, Егейско море и Йонийско море ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и ураганни пориви напразно. Много висок  е рискът и от материални вреди. Валежите ще са приблизително към – 200-300л./кв.м. Дори районните модели предвиждат и за над 500л/кв.м. 

През идващите часове над Йонийско море ще се образува и суб-тропическа меланхолия! По планините ще се образуват и свлачища. Синоптичната конюнктура над Южна Гърция ще се усложнява и заради орографията. Не пътувайте към Южна Гърция! Ако сте наранени от наводненията в Гърция бъдете в подготвеност и за допустима  евакуация.  Този код се издава и за рискови процеси!



Времето по Черноморието

През нощта против сряда ще доминира облачно и дъждовно време. Очакват се обилни превалявания в региона на Странджа! Където вероятността от вероятни наводнения се покачва! След обяд облачността ще се раздра и времето ще се усъвършенства.

Максимални температури на въздуха ще бъдат –25-28°С, а на морската вода - 24°-26°С. 

Ще следим слаб до сдържан вятър от изток.

Вълнението ще е сред 1-3 бала. 

Времето в София

През нощта против сряда времето в столицата ще с раздрана облачност. Минималните температури ще се намалят и ще са сред 11-12°С. До обяд облачността ще е раздрана, а след обяд и до най-вече слънчево. Ще духа слаб до сдържан източен вятър. Максималните температури ще са сред 23-24°С

Времето в планините - няма да е уместно за туризъм! 

По дейни ще са процесите през нощта против сряда в Южна България и региона на Странджа като тук-там ще се разразят и гръмотевични стихии.

През целя ден ще е най-вече облачно със обилни превалявания в Странджа и Южна България. Ще духа сдържан вятър от североизток. Температурите ще се намалят и оптималната на височина 1200 метра ще бъде към 12°, на 2000 метра - към 5°. Над 2500 м. преваляванията ще са от сняг.

Времето на Балканите 

Животозастрашаващи  феномени се чакат в Централна и Южна Гърция, където под въздействие на формиращ се суб-тропически циклон се чакат обилни превалявания и висок риск от вероятни нови наводнения. Значителни превалявания се чакат и в Северна Гърция. Над останалата част времето ще се е усъвършенства. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР