През нощта ще преобладава ясно време, на отделни места с ...

През нощта ще преобладава ясно време, на отделни места с

Времето в петък: Температури до 30° и жълт код за валежи и гръмотевици

През нощта ще доминира ясно време, на обособени места с краткотрайни нараствания на облачността и краткотрайни превалявания. Това оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане е близо до междинното за месеца и ще остане без основна смяна. В източните региони ще духа слаб северозападен вятър. 

Утре в по-голямата част от страната денят ще стартира с най-вече слънчево време. По-значителна ще е облачността тук-там над Северна България и там ще превалява дъжд. Около и след обяд, основно над Западна България, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици, в обособени региони има условия за обилни количества и градушки . Ще духа до сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат сред 25° и 30°, в София към 25°. 

За 8 юли е разгласен жълт код за местни интензивни превалявания и гръмотевици тук-там в 5 области в Западна България. Предупредителният код е в действие за областите Благоевград, Перник, Кюстендил, София-град и София област.
 Национален институт по метеорология и хидрология
По Черноморието ще е най-вече слънчево, над северното крайбрежие с краткотрайни нараствания на облачността и краткотрайни превалявания. Ще духа до сдържан север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 25°-28°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

В планините ще е най-вече слънчево, към и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания, основно в масивите от Западна България, съпроводени с гръмотевици. Ще духа сдържан североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 19°, на 2000 метра - към 11°.

През почивните дни на доста места в страната ще има превалявания , в обособени региони ще са краткотрайно интензивни, обилни по количество, с гръмотевични стихии. Вятърът ще е до сдържан, по Черноморието до мощен от север-северозапад. Максималните температури ще са от към 20° в западните до 29°-30° в източните региони, където преваляванията ще са по-слаби и на по-малко места.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на 

Източник: dariknews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg