През нощта, с преминаването на бързия студен атмосферен фронт, от

...
През нощта, с преминаването на бързия студен атмосферен фронт, от
Коментари Харесай

Студен фронт донесе облаци и дъжд над България

През нощта, с прекосяването на бързия леден атмосферен фронт, от запад на изток имаше превалявания от дъжд, тук-там те бяха интензивни, съпроводени с гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно. В края на нощта явленията в Западна България обаче затихнаха. Минималните температури през днешния ден пък ще са сред 5° и 10°. Това заяви Георги Цеков, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), представен от Фокус.
Във втория работен ден облачността ще е променлива, по-значителна - над Източна България. Ще има краткотрайни превалявания, а тук-там, основно в източните региони и Рило-Родопската област, ще прегърми. Ще духа до сдържан, в Северна България и краткотрайно мощен западен вятър. Максималните температури ще са сред 13° и 18°.
Над Черноморието ще е най-вече облачно с превалявания от дъжд, по-интензивни в часовете преди обяд. На обособени места ще има и гръмотевична активност. Вечерта преваляванията в множеството места ще спрат и облачността ще стартира да се раздира. Сутринта южният вятър ще се ориентира от запад, ще е слаб до сдържан. Максималните температури ще са сред 12° и 17°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е 3 бала.
Над планините облачността ще е по-често забележителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, над към 2100 метра – от сняг. Главно в Родопите ще има условия за гръмотевични стихии. Ще духа сдържан западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 9°, на 2000 метра – към 3°. Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за март, през нощта с прекосяването на фронта ще се увеличи, само че през днешния ден още веднъж ще стартира да се намалява.
През идващите дни ще има променлива, в следобедните часове по-често забележителна облачност. На обособени места ще има и краткотрайни валежи, с по-голяма възможност в Източна България и планинските региони.
В сряда вятърът ще остане от запад-северозапад, само че малко ще отслабне – към този момент ще е най-вече сдържан, по-добре изразен в Дунавската низина и в източните региони. Температурите ще бъдат близки до нормалните за средата на март.
В четвъртък ще е съвсем безшумно, утринните температури ще се намалят.
В петък с югозападен вятър ще се затопля.
Вероятността за превалявания е относително дребна, облачността ще е раздрана, най-вече висока и средна; по-значителна ще е над Западна България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР