През ноември САЩ могат да наложат мита върху европейски автомобили,

...
През ноември САЩ могат да наложат мита върху европейски автомобили,
Коментари Харесай

Индустриалното производство в Германия неочаквано се е повишило през август

През ноември Съединени американски щати могат да наложат мита върху европейски коли, което ще окаже отрицателен резултат върху немската промишленост

Индустриално произвеждане в Германия ненадейно се усили с 0.3% през август по отношение на предходния месец при консенсусна прогноза за спад от 0.1%. Това заяви немското министерство на стопанската система, базирайки се на данни на федералната статистическа работа. Новината е глътка пресен въздух за ръководещите в Берлин, които се тормозят от криза през третото тримесечие, само че анализатори предизвестяват, че е рано да се приказва за превръщане на наклонността.

Какво демонстрират данните

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В основата на изненадващия растеж стои нарастване на промишленото произвеждане, разяснява данните икономическото министерство. Промишленото произвеждане е повишено с 0.7%, което компенсира свиването през юли в размер на 0.6%.

Междувременно строителната продукция се е свила с 1.5%, а тази на потребителски артикули - с 1%. Производителите на междинни и финансови артикули са отчели нарастване надлежно с 1.0% и 1.1%. На годишна база спадът на индустриалното произвеждане пада с 4%, без смяна от юли.

" Въпреки лекото възобновяване промишлеността продължава да се свива ", написа в изказване на икономическото министерство, в което обръща внимание на обстоятелството, че търсенето продължава да е едва.

Рано е да се приказва за превръщане на тренда

Въпреки позитивните вести множеството специалисти са на мнение, че е рано да се приказва за превръщане на тренда в Германия в посока напредък. " Промишленото произвеждане постоянно е несигурно през летните месеци, тъй че през септември ще бъде по-важно да преценим дали в действителност можем да приказваме за превръщане на наклонността ", написа в разбор на ING. Авторите на отчета обръщат внимание на вчерашните данни на немската статистическа работа, съгласно които август е вторият следващ месец със закъснение при индустриалните и промишлените поръчки.

Междувременно немската стопанска система остава извънредно уязвима към външни фактори като комерсиалното напрежение и излизането на Англия от Европейския съюз. Миналия месец Световната комерсиална организация (СТО) даде " зелена светлина " на Съединени американски щати да наложат мита върху артикули от Европейски Съюз за 7.5 милиарда $ годишно във връзка 15-годишния спор сред Вашингтон и Брюксел за законността на дотации за производителя на самолети Airbus и съперника Boeing. " В същото време през ноември Съединени американски щати могат да наложат мита върху европейски коли, което може да се окаже пагубно за немската промишленост ", разясняват от ING.

Натиск от бизнеса

На фона на забавящата се стопанска система немският бизнес все по-често приканва Берлин да разхлаби фискалната политика. Миналия месец ръководителят на Германската федерация на индустриалците (BDI) Дитер Кемпф прикани ръководещите да преразгледат политиката си за уравновесен бюджет, която беше въведена от някогашния министър на финансите Волфганг Шойбле и която новото държавно управление даже заложи в съдружния контракт. BDI поддържаше тази политика, само че съгласно Кемпф условия сега не разрешават това.

" Но в този момент имаме друга обстановка. Икономическият взрив е към своя край, страната може да взема заеми при негативни лихвени проценти и имаме огромен капиталов недостиг ", разяснява Кемпф. Въпреки това Берлин не дава сигнали за смяна, като за момента и канцлерът Ангела Меркел, и финансовият министър Шолц упорстват, че държавното управление ще се придържа към така наречен черната нула в бюджета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР