През ноември миналата година главният изпълнителен директор на Tesla Илон

...
През ноември миналата година главният изпълнителен директор на Tesla Илон
Коментари Харесай

От първия човек в историята с богатство от $300 милиарда, до спад с $100 милиарда за година: Илон Мъск

През ноември предходната година основният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск стана първият човек в историята със положение от 300 милиарда $.

Оттогава обаче се случиха доста неща. Най-богатият (засега) човек в света е на път да купи Twitter след няколко месеци на драми и съгласно известия в медии възнамерява да уволни 75% от личния състав, в случай че договорката се реализира.

Откакто се изкачи на върха в класациите за богаташи - 4 ноември 2021 година, положението на Мъск е спаднало с съвсем 35%, или от 320,3 милиарда до 209,4 милиарда, съгласно калкулации на Forbes. Основната причина е внезапния спад в цената на акциите на Tesla. Само този месец положението на Мъск е намаляло с 28 милиарда $.

На тримесечна база приходите на производителя на електрически коли към момента не дават отговор на упованията на някои анализатори. Ако към това се добави и терзанието за допустима криза, наподобява вложителите са уплашени.
 Акциите на Tesla поевтиняха, а Мъск акцентира, че
Акциите на Tesla поевтиняха, а Мъск акцентира, че " годината ще бъде славна "

Милиардерът твърди вложителите, че търсенето на електрическите автомобили на компанията остава мощно

" Електромобилите, които създава и продава са на високи цени, тъй че рецесията няма да е добра за бизнеса на Tesla ", разяснява Мат Мейли, основен пазарен пълководец в Miller Tabak.

Мъск към момента е с 60 милиарда $ по-богат от най-богатия европеец шефа на LVMH Бернар Арно и със 71 милиарда $ по-богат от създателя на Amazon Джеф Безос. Когато надмина Безос предходната година, тъкмо в негов жанр, Мъск се пошегува, че желае да изпрати на Безос гигантска скулптура с цифрата 2.

Милиардетър продаде акции на Tesla на стойност 31 милиарда $ през последната година, с цел да финансира опитите си да придобие Twitter. Цялата драма, обвързвана със договорката, отблъсква вложителите, които имат вяра, че Мъск безконтролно продава акциите на Tesla, с цел да я финансира.
 Твърде доста власт в ръцете на един човек: по какъв начин Мъск завладя интернет
Твърде доста власт в ръцете на един човек: по какъв начин Мъск завладя интернет

Видяхме го в Украйна, виждаме го и в Иран: услугата за сателитен интернет " Старлинк " на Илон Мъск има капацитета да въздейства на хода на историята. В ръцете на софтуерния милиардер обаче се концентрира от ден на ден власт

" Проблемът за вложителите в Tesla е, че Мъск евентуално ще продаде повече акции, с цел да финансира тази договорка, която ще бъде една от най-лошите, най-надценените покупко-продажби за придобивания в историята на пазара ", счита анализаторът на Wedbush Дан Айвс.

Други са по-оптимистично настроени за вероятностите на Tesla. Капиталовият анализатор в CFRA Research Гарет Нелсън да вземем за пример счита, че Tesla " остава една от дребното с растеж на приходите на пазара в средносрочен и дълготраен проект " и е обнадежден от рекордните продажби на коли през последното тримесечие.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР