През ноември месец миналата година получих сигнали за общо десет

...
През ноември месец миналата година получих сигнали за общо десет
Коментари Харесай

След сигнали за нерегламентирани сметища в Стара Загора - ето развитието

" През ноември месец предходната година получих сигнали за общо 10 нерегламентирани сметища в землищата на три старозагорски села. Сигнализирах Регионална инспекция за опазване на околната среда като виновен акт към жителите, които ме потърсиха. Процедурата е ясна и законово уредена, само че за жалост резултатите след реализирането ѝ са краткотрайни и ощетяващи изрядните данъкоплатци ", показва общинският консултант от Възраждане.
" От Възраждане - Стара Загора взехме решение, че би трябвало да предприемем дейности, които да са в посока дълготрайно решение на казуса.
До момента сме свършили следното:
Подготвихме план на проект за взаимна работа сред нас и Община Стара Загора в два стадия:
 Общински консултант уточни образец за отношението на страната към културата (ВИДЕО) Общински консултант уточни образец за отношението на страната към културата (ВИДЕО)
" На идната общинска сесия ще се вземе решение, дали да се даде общински парцел - помещение в „ Мересев “ ЕООД, за б...
1. Установяване на броя, местоположението и повода за формиране на нерегламентираните сметища - Провеждане на срещи с кметовете и жителите на обитаемоте места за събиране на информация за нерегламентираните сметища в землищата на селата и повода за тяхното формиране.
2. Организиране на осведомителни акции с присъединяване на доброволци и разчистване - осъществяване на разяснителна акция, вид сказка, за вредата върху околната среда и здравето на хората от неправилното изхвърляне на боклуци, а също по този начин и разяснение на настоящата в община Стара Загора система за сметосъбиране и сметоизвозване.
Представихме вижданията си пред кмета на общината и получихме неговото утвърждение за взаимна работа.
Осъществихме първа среща с шефа на Дирекция " Транспорт, непорочност и екология " - Росица Копривчина и нейния екип. Разговорите протекоха градивно и въпреки на всички участници в тях да е ясно, че процесът ще бъде муден и трудоемък, считам, че има благосклонност да се работи в тази посока.
В разследване на направеното досега:
 Общински консултант сложи значими въпроси за прехода към зелена стопанска система Общински консултант сложи значими въпроси за прехода към зелена стопанска система
" Вчера в София се организира конференция на тематика: „ Преходът към зелена стопанска система и претовареност в България - посока, цели, политики, възм...
От Дирекцията са почнали възобновяване въз основата си данни с нерегламентирани сметища.
Заложени са 150 000 лева в бюджета за 2021 година за разчистване на най-належащите от тях.
Защо е значимо да се ангажираме с тематиката?
Нерегламентираните сметища оставят дълготраен отпечатък върху околната среда. Наличието им позволява попадане на нездравословни субстанции в почвата и водите, което ги прави директно рискови за живота и здравето ни. В множеството случаи са елементарно запалими. При съществуване на скотски боклуци могат да бъдат огнище на болести.
Почистването на нерегламентирани сметища се реализира от общинския бюджет и съответните такси към жителите. Отговорните жители заплащат за нарушаванията на безотговорните. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР