През ноември финансовите пазари отбелязаха значителен подем както при акциите,

...
През ноември финансовите пазари отбелязаха значителен подем както при акциите,
Коментари Харесай

Паричните резерви предизвикват потенциална промяна в стратегията на инвеститорите

През ноември финансовите пазари означиха забележителен напредък както при акциите, по този начин и при облигациите, което значително се дължи на рекордно високите салда на вложителите във фондовете на паричния пазар.

Анализаторите преглеждат това като евентуален симптом, че тези пазари може да имат още благоприятни условия за напредък. В разнообразни браншове – от софтуерните акции до корпоративните дългови бумаги с по-нисък рейтинг – се следи напредък, подсилен от позитивния отчет за инфлацията, засилващ убеждението, че Федералният запас може да ръководи следено икономическо закъснение, без да провокира тежка криза.

През този месец S&P 500 се увеличи с 8.7%, а Nasdaq Composite – с 11%, което бе съпроводено със незабравим спад в доходността на 10-годишните държавни облигации. Инвеститорите наляха обилни количества пари в акции и облигационни фондове, като някои борсово търгувани фондове регистрираха исторически седмични притоци.

Едновременно с това в сходни на паричните средства фондове на паричния пазар се държат зашеметяващите $5.7 трилиона, което провокира разнообразни отзиви за евентуалното им влияние. Докато някои виждат в това бичи знак, благоприятстващ бъдещи пазарни придвижвания, в случай че инфлационният сюжет продължи да се усъвършенства, други настояват, че тези парични средства може просто да са се трансферирали от обичайните банкови сметки към по-високодоходните парични пазари, поставяйки под въпрос незабавното им нахлуване на пазара.

Пазарните наблюдаващи деликатно наблюдават мненията на ръководителите на Фед, с цел да получат визия за тяхната позиция във връзка с инфлацията и стопанската система. Освен това се чака идното изследване на потребителското доверие да даде спомагателни насоки за пазара.

Излишъкът от парични средства във фондовете на паричния пазар се преглежда като евентуален съперник на други капиталови активи, изключително при лихвени проценти към 5%. И въпреки всичко специалистите допускат, че с намаляването на краткосрочните лихвени проценти може да се следи доста пренасочване на тези средства към други активи.

Инвеститорите на дребно изключително доста се насочиха към паричните средства, търсейки конкурентна рентабилност, което докара до обилни парични разпределения в брокерските сметки. Неотдавнашната смяна в капиталовото държание обаче демонстрира повратна точка, защото вложителите започнаха да влагат тези парични запаси в софтуерни акции, фондове за финансови показатели и подценени акции с дребна пазарна капитализация.

Смята се, че увеличението на притежаваните средства от фондовете на паричния пазар е повлияло за неотдавнашното повишаване на активи като акциите с дребна пазарна капитализация, които реагираха позитивно на новите прогнози за инфлацията. Въпреки този приток на парични средства прогнозите сочат последователно, а не ненадейно придвижване на тези фондове към пазара.

Привлекателността на фондовете на паричния пазар спрямо банковите сметки, изключително със относително по-добрата им рентабилност, подтиква физически лица и институции да преразгледат капиталовите си тактики. Вследствие на това специалистите не плануват неотложно всеобщо овакантяване на фондовете на паричния пазар.

По създание, въпреки че внезапното повишаване на тези фондове допуска евентуални пазарни придвижвания, постепенният темперамент на евентуалното им нахлуване на пазара кара специалистите да бъдат внимателни при прогнозирането на директно влияние.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР