През ноември 2017 г. в СУ Вичо Грънчаров“ ще стартира

...
През ноември 2017 г. в СУ Вичо Грънчаров“ ще стартира
Коментари Харесай

Проект за толерантност към интеграцията ще реализира СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица

През ноември 2017 година в СУ „ Вичо Грънчаров “ ще започва план „ Единни и толерантни към интеграция “, финансиран от Центъра за просветителна интеграция на деца и възпитаници от етническите малцинства. Договорът с ЦОИДУЕМ от името на учебното заведение, бе подписан в София от Нели Атанасова, шеф на учебното заведение, която е и началник на плана.

Проектът е основан да подкрепя реализирането на държавната политика във връзка с просветителните потребности на децата и учениците от етническите малцинства. Тази политика има за своя рамка Националната стратегия за развиване на учебното обучение и предучилищното образование и подготовка 2006 – 2015 година

Програмата извежда като съществена цел на системата равния достъп до качественото обучение, като категорично отбелязва, че равният достъп „ не значи идентична грижа по отношение на всички деца, а диференциране на грижата по отношение на техните разнообразни потребности “. Това значи, че за „ тези деца, които нямат еднакъв старт, е належащо да се поставят специфични грижи с оглед тяхното пълноценно присъединяване в просветителния развой “.
Проект „ Единни и толерантни към интеграция “ ще се извършва от СУ „ Вичо Грънчаров “ в партньорство с ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “ с. Дончево, община Добричка.

Основната му цел е да създаде и осъществя модел от взаимосвързани действия, които да подсигуряват еднакъв достъп до качествено обучение на учениците от етническите малцинства от двете учебни заведения, в това число и за превъзмогване на сегрегацията и вторичната сегрегация.

Специфичните цели на плана са образуване на етническа толерантност; гарантиране на еднакъв достъп до качествено обучение за учениците от етническите малцинства; запазване и насърчаване на културната еднаквост и стимулиране на междукултурното съгласие сред възпитаници от разнообразни етноси; повишение компетентността на учителите от двете учебни заведения за формулиране и използване на интеграционни модели; основаване на удобна среда и доверие на родителите на децата и учениците от ромски генезис за ефикасна взаимна работа за предварителна защита на отпадащите възпитаници и понижаване броя на безпричинните отсъствия; основаване атмосфера на взаимно почитание, приемливост и съгласие сред учители, родители и възпитаници.

Това ще се реализира посредством реализирането на извънкласни и извънучилищни действия, ориентирани към опознаване културата и традициите, запазване и развиване културната еднаквост на учениците от етническите малцинства; създаване на доброжелателна и предразполагаща учениците учебна среда и толерантно отношение към различните; образуване на танцови спектакли, изложения, спортни шампионати, фестивал на другарството и други

В плана са включени 50 възпитаници и 5 учители от СУ „ Вичо Грънчаров “ гр. Горна Оряховица и 40 възпитаници и 4 учители от ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “, с. Дончево. В работата ще бъдат включени и родители на учениците, които вземат участие в процеса на просветителната интеграция. В образованията ще бъдат включени и останалите учители в учебните заведения, а в две взаимни действия – всички възпитаници. Общата стойност на плана е 40 000 лева и реализацията му ще е в продължение на 2 години.

Това е следващият извоюван план от СУ „ Вичо Грънчаров “, който ще способства за издигане на престижа на учебното заведение и повишение мотивацията на родителите на деца от етнически групи и възпитаници за обгръщане и задържане, за подкрепяне и поддръжката им в образователния развой и отвън него, посредством включването им в мотивиращи действия и усилване на наличието им в учебно заведение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР