През NEXO са минавали не малка част от корупционните пари

...
През NEXO са минавали не малка част от корупционните пари
Коментари Харесай

Юрист: Съдии и прокурори са прали пари чрез NEXO

" През NEXO са минавали не дребна част от корупционните пари в България. Само по този начин мога да си обясня цялостното неглижиране на обстоятелството, че Демократична България на практика е получавало прикрито финансиране от NEXO, с цел да лобира за техните ползи ", съобщи пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.
„ Не може съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов да твърди, че не е виновен за произхода на даренията си. По Закона за ограниченията против изпирането на пари той е задължен да знае от кое място се финансира предизборната му акция. За подаяние над 10 000 би трябвало да се сезира ДАНС и АДФИ, а Христо Иванов е получил 100 000 лева от NEXO и той не е алармирал за това ”, обърна внимание Божилов.
Христо Иванов е безапелационен, че обединението няма да връща 100-те хиляди лв. дарения от чиновници на Анотни Тренчев и Коста Кънчев. Данните са обществени и са в доклада им пред Сметната палата.
" Как тъкмо беше определен четвъртък, в седмицата, в която би трябвало да се връчи третият мандат и е ясно, че ние в третия мандат ще се опитаме да решим въпроса със статута на основния прокурор. Да няма тук известна пропагандна употреба на другояче действително следствие ", попита Христо Иванов предходната седмица.
Според Даниел Божилов ГЕРБ и Политическа партия също са употребили услугите на NEXO, като в подмяна са получавали политически чадър. Бизнесмени, съдии и прокурори са други клиенти на компанията на Антони Тренчев и Коста Кънчев. Те са прали пари през нея.
Четирима души са привлечени като обвинени по досъдебното произвеждане за активността на криптобанката " Нексо ".  Повдигнато им е обвиняване за това, че от началото на 2018 година до 12 януари 2023 година на територията на България, Англия, Швейцария и Кайманови острови са взели участие, а един от тях е и управлявал, проведена незаконна група. Тя е основана с користна цел – пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и осъществяване на банкова активност без лиценз.
" Има данни, че тези лица разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия. Имат скъпи парцели в Дубай, Карибските острови, Бахамите и имат яхти. В един от претърсените домове са открити и конфискувани 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена изложба ", съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.
На двама от обвинените е наложена мярка " парична гаранция " от по 1 млн. лева, като наблюдаващият прокурор е дал период от 10 дни гаранцията да бъде импортирана. Другите двама обвинени се търсят. Няма публични данни те да са напускали страната. На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване на страна.
Българската връзка е сдружението „ Ен Ди Ес “ ЕООД, записано на 8 юни 2018 г.  “Това сдружение управлява цялата активност на така наречен група компании „ Нексо “. Българското сдружение е благосъстоятелност на „ Нексо Ей Джи “, записано в Швейцария на 5 април 2018 година То не разполага с никаква активност ”, посочи ръководителят на отдел „ Киберпрестъпления “ в Националната следствена работа Светослав Василев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР