През настоящата година планираме да открием приеми по десет процедури

...
През настоящата година планираме да открием приеми по десет процедури
Коментари Харесай

Събев: 10 процедури по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури са планирани да стартират тази година

През актуалната година планираме да открием приеми по 10 процедури от Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027 година Това разгласи заместник-министърът на земеделието Георги Събев и началник на Управляващия орган на ПМДРА по време на първото съвещание на Комитета за наблюдаване, с което бе оповестено и формалното пускане на Програмата за интервала 2021-2027 година

Нейният общ бюджет е 121 349 569 млн. евро (малко над 237 млн. лева) безплатна финансова помощ, като разпределеният финансов запас от Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури (EФМДРА) е в размер на 84 944 698 млн. евро или 70% от общия бюджет, а националното съфинансиране е 36 404 871 млн. евро или 30% от бюджета.

„ За четвърта поредна година не бе позволена загуба на средства по Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година, макар комплицираната икономическа обстановка, подбудена от пандемията COVID-19 и войната в Украйна, с помощта на положителната взаимна работа сред екипите на министерството и ДФЗ ", напомни Георги Събев по отношение на осъществяването на приключващата стратегия.

„ През 2022 година набъбна броят на прекратените контракти, заради невъзможността на част от бенефициентите да изпълнят поетите задължения по Програмата ", означи заместник-министърът. По тази причина и за секторът да бъде подсилен, както и да бъде минимизиран отрицателният резултат от повишението на цените на съществени първични материали и материали, нужни за реализиране на активността на операторите, екипът на Управляващ орган създаде методика за даване на обезщетения на операторите в бранш „ Рибарство ". „ Подкрепата е за краткотрайно прекратяване на риболовни действия, за пропуснати доходи и за спомагателни разноски, свързани със разтърсването на пазара в подсекторите - лов на риба, аквакултури и преправка ", обясни Георги Събев.

Той посочи, че първият банкет беше разгласен в края на 2022 година и е за краткотрайно прекратяване на риболовна активност, като по него могат да се подават планове до 30 март 2023 година И добави, че приемите за отплата на операторите за горива, фураж и първични материали стартираха в края на месец февруари, като крайният период за подаване на планови оферти е до 26 май 2023 година

Заделеният финансов запас по обезщетителните ограничения е малко над 13 млн. лв.. Преди една седмица Европейската комисия утвърди изменението на ПМДР по ускорена процедура, с цел да може финансовият запас по авансово оповестените приеми да доближи до операторите в бранш „ Рибарство " допустимо най-скоро.

Договорените средства общо по Програмата възлизат на 164,56 млн. лв. безплатна финансова помощ (БФП) или 81 % от бюджета на ПМДР. Изплатените средства са в размер на 124,64 млн. лв. БФП или 76% от общия бюджет. Сертифицираните обществени средства към март 2023 година са на стойност. 119,57 млн. лв. или 59% от бюджета на програмата. „ Убеден съм, че в края на 2023 година ще наваксаме лекото закъснение във връзка с всички индикатори и няма да бъде позволена загуба на средства в края на програмния интервал ", съобщи заместник-министър Събев. И добави, че в тази връзка, с изключение на сполучливото привършване на плановете по националните ограничения, се разчита и на осъществяването на плановите оферти по тактиките на Местните инициативни риболовен групи (МИРГ). Той сподели още, че се работи в тясно съдействие с екипа на Националната рибарска мрежа, тъй че да сме оптимално потребни на МИРГ, на евентуалните претенденти и на бенефициентите.

Заместник-министър Събев благодари на членовете на КН на ПМДР 2014-2020 година за поддръжката през миналите години и изрази убеденост, че ще продължи сполучливото съдействие и отсега нататък.

Стелианос Митолидис, началник-отдел в Генерална дирекция „ Морско дело и риболовство " към Европейска комисия, приветства също участниците в събитието, като отличи постигнатите положителни резултати в работата на екипа на Управляващия орган. „ За идващите 10 години е контрактувана сполучлива стратегия за бранша. Много значима е процедурата за Зеления пакт ", сподели той. И добави, че се работи интензивно за развиване на риболовство до 2050 година в подтекста на Стратегията за биоразнообразие, чийто цели към този момент са утвърдени от страните членки. От дирекцията оферират проект за деяние в региона на морското дело за понижаване на натиска върху морската среда, разширение на предпазените територии, самодейността за енергиен преход, с оглед украинската рецесия и увеличените разноски за произвеждане, за равномерен преход към нов бизнес модел.

Той поздрави България и по тази причина, че е една от единствено двете страни членки на Европейски Съюз, в които се сътвори опция за потребление на финансови принадлежности със съфинансиране от тематичната стратегия. „ През новия интервал общо 12 страни обмислят сходен вид, само че единствено в две - България и Естония това към този момент не е просто теоретична опция, а разполагаем инструмент разполагаем на рибарския бранш ", съобщи представителят на Европейската комисия.

Членовете на Комитета по наблюдаване разискаха индикативната годишна рамка за новата стратегия по морско дело, риболовство и аквакултури, както и критериите за процедурите, които се възнамеряват за пускане през актуалната година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР