През миналото лято Николай Христозов взе тежкото за всеки един

...
През миналото лято Николай Христозов взе тежкото за всеки един
Коментари Харесай

Христозов: Имаме сили не просто да се спасим, но и да отидем по-напред

През предишното лято Николай Христозов взе тежкото за всеки един професионален състезател решение – да постави завършек на кариерата си. Доскорошният бранител и капитан на Витоша (Бистрица) обаче незабавно се впусна в идващото си предизвикателство, откакто стана асистент на Росен Кирилов, който наследи Костадин Ангелов отпред на „ тигрите”.

По време на историческата първа акция на бистричани в елита на България Христозов записа 26 мача със зелената фланелка, като в 23 от тях бе титуляр. Общо за двата си сезона в професионалния футбол с екипа на „ тигрите” към този момент някогашният защитник изигра 57 мача, в които осъществя 2 гола.

Пред формалния уебсайт на Витоша Христозов, който в кариерата си е носил екипите на Локомотив (София), Конелиано (Герман), Вихрен (Сандански), Локомотив (Мездра), Миньор (Перник) и Добруджа, където бе играещ асистент на Светослав Тодоров, приказва за новото си предизвикателство, сезона на бистричани досега и упованията си за пролетния дял.


- Ники, към този момент половин сезон си част от треньорския щаб на Витоша. Колко сложен за теб бе преходът от деен футболист към треньор? Ти имаш опит като помощник от времето, прекарано в Добруджа, само че въпреки всичко тогава се подвизаваше и на терена.

- За всеки футболист е мъчно да остави бутонките и да се раздели с дейната си футболна кариера. Но този миг постоянно настава и се колебая, че някой е квалифициран за него. Имах шанс кариерата ми да не приключи заради контузия или някаква друга отрицателна причина. Аз съм щастливец, тъй като при мен нещата се развиха допустимо най-благоприятно и имах шанса незабавно да стартира ново предизвикателство, а точно да стана помощник-треньор в тим от Първа лига.

- Трудно ли бе първоначално да влезеш в ролята на треньор и да даваш инструкции на хора, с които до неотдавна бе дружно на терена?
- Не за първи път съм в тази позиция – дружно на терена като съотборници и в същото време от другата страна – част от треньорския щаб. Но опитът, който натрупах като играещ треньор в Добруджа, както и работата ми с деца в школата на Витоша, ми помогнаха доста в актуалната обстановка.

- Коя е най-деликатната част от този преход и работата с досегашните ти съотборници?
- Нещата стоят чисто психически. Треньорът би трябвало да се почита и като позиция, и като човек. Това почитание е значима част от атмосферата в един тим. За да се реализира обаче, е необходим освен почит от страна на футболистите, само че и доста упорита работа от страна на треньора, с която той да получи всичко това. Решенията, които взима, както и отношението са основни фактори за построяването на един състав. Това е двустранен развой. От една страна, е работата на експерта, а от друга, футболистите, които точно посредством неговата работа усъвършенстват своите умения в името на общата цел – развиването и положителната игра на тима.

- Как оценяваш представянето на отбора през есенния дял?
- Като положително, само че ние сме взискателни и постоянно желаеме повече. Всеки един тим, в частност и футболист, може да усъвършенства своята игра.

- Къде най-много виждаш смяна спрямо предишния сезон? За мнозина е изненада, че сме 11-ти и имаме 20 точки в актива си.
- През предходната година съгласно мен не бяхме подготвени за предизвикването Първа лига. Отстъпвахме на равнището на останалите тимове. През целия сезон всички работихме дружно и с поддръжката на всеки един човек в клуба успяхме да запазим мястото си в елита на България.

- Какво най-много би трябвало да се усъвършенства в състава на база представянето от есента?
- Играем с нова скица през актуалната акция и към момента се почистват детайлите по нея. Надявам се, че сме подобрили това и напролет ще имаме повече позитивни резултати.

- Кое бе разковничето, с цел да се пребори, въпреки и толкоз трагично, Витоша за оцеляването си в елита?
- Вярата в личните ни благоприятни условия, която имахме през целия сезон, и поддръжката и доверието към нас от страна на треньорския щаб и нашия президент. Тук желая да му благодаря за това, че ни изтърпя през предходната година, макар че го разочаровахме доста пъти, и че до дъно не сне доверието си от нас.

- Какво очакваш от пролетта? Има ли сили Витоша да се добере до по-висока позиция, или главното ще бъде да се подсигури мястото си в елита и следващата година?
- Разбира се, че има сили. Ще работим и ще дадем всичко от себе си, с цел да покажем една добра игра и да сме допустимо на първо време в класирането.

- Млад треньор, млад екип към него, млади футболисти... Това ли е шансът за развиване освен на един непретенциозен клуб, само че и на българския футбол като цяло?
- Хубаво е да се влага в български футболисти и те да се постановат в тимовете. В България има извънреден капацитет в децата, който ние, треньорите, би трябвало да развием. Но за тази цел е нужна доста работа и друг метод, започващ още от ДЮШ. Нужна е поредност посредством единна методика, където водещи са не резултатите от изиграните срещи, а се натъртва на построяването и развиването на качестватата на даден младеж, които във времето оказват помощ за неговото израстване в механически и психически проект. Само по този начин може да се реализира най-плавно преходът от младежки към мъжки футбол.

- С главната група на лагера в Анталия бяха и четирима юноши от клуба. Като човек, който до неотдавна водеше и деца в школата, какво е мнението ти за представянето им?
- Никола, Теди, Васко и Алексей са страхотни момчета. Виждам в тях пристрастеност и предпочитание да се развиват и ние ще създадем каквото е належащо, с цел да им помогнем да подобрят качествата и представянето си там, където изостават от останалите.

- Мислиш ли, че скоро гений от школата ще успее да пробие в първия тим?
- Това е желанието на всички в нашия клуб. Искам да употребявам опцията да се обърна към всички деца в школата ни: Момчета, поставете си цели! За начало, дано бъдат свързани с рационализиране на всяко едно качество най-много в тренировките. Работете доста и тренирайте самостоятелно при всяка опция, която имате. Не позволявайте на никой и нищо да ви отклони от пътя, който сте си избрали – да станете професионални футболисти.

- Като човек, окачил бутонките и трайно впуснал се в треньорското занятие, какви са персоналните ти упоритости?
- Футболът е моят житейски избор – първо на терена, а след това и в треньорската специалност. Работата, която имам сега, е работата, която същински искам, и ще посветя цялото си време, с цел да модернизирам уменията си и да раста в това ново за мен занятие.

- Благодаря ти, Ники, и триумф!
- Благодаря и аз!

Първа лига 21 кръг, събота 16 февруари  Ботев (Враца) 12:30  Витоша (Бистрица)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР