През миналата седмица емоциите в Левски и синя България бяха

...
През миналата седмица емоциите в Левски и синя България бяха
Коментари Харесай

Пламен Андреев - новото бижу на Левски

През предходната седмица страстите в Левски и синя България бяха големи. Причина за тях стана елиминирането на Лудогорец в полуфиналите за Купата на България. Разградчани бяха подчинени в реванша с 1:0 пред препълнените трибуни на " Георги Аспарухов ". Големият воин бе създателят на единственото попадение Уелтън. Бразилецът справедливо бе под светлините на прожекторите, само че те трябваше да обзет и един младеж с фланелка с №1 на гърба - 17-годишния Пламен Андреев. Вратарят, който не разреши на скъпите нападатели на гостите да пратят топката зад тила му.

Привържениците на сините говореха за гола на Уелтън. Но също толкоз значима бе и друга интервенция, пристигнала в добавеното време на първата част. Започваше да тече втората минута на добавеното време, когато фланговият нападател на Лудогорец Текпетей с отличен пас отстрани отбраната на Левски и изведе национала Кирил Десподов самичък против Андреев. Младокът обаче не трепна. Бързо разчете обстановката, излезе прозорливо, а по-късно с отлична реакция, типична за вратар от немската школа (излизане, а по-късно правене на нещо като шпагат и разтваряне на ръцете, с цел да се затвори оптимално пространство), отрази с крайник изстрела на Десподов. Отиграване, което разреши на Левски освен да задържи задатъка си, само че и да изиграе умерено втората част, без да поема никакви опасности.
 Пламен Андреев: Фокусирай се върху задачата
Пламен Андреев: Фокусирай се върху задачата

Младокът изживява своята фантазия

Кой е роденият на 15 ноември 2004 година Пламен Андреев? Той е следващият, извървял пътя от бранш Б до терена на " Герена ". Започва да тренира в столичния Септември, само че е почитател на сините и не изпуска мач на тима. Има шансът хора на

Левски да го виждат и да го привлекат в школата. В края на 2021-ва, едвам на 15, е взет в първия тим от Славиша Стоянович. На 23 май същата година прави и формалния си дебют в Първа лига в посещение на Черно море (2:1). 10 минути преди края заменя Николай Михайлов, като не разрешава на топката да прекоси голлинията.

От лятото непроменяемо е част от мъжката групировка. Дори стартира като титуляр в първия дуел против Славия - 1:2 на " Герена ". До момента има още 2 срещи в елита - тази пролет влизаше от аварийна пейка против Лудогорец (1:2) в Разград и Черно море (2:0) на " Герена ". Не по този начин обаче стоят нещата за купата - това е неговият шампионат. През есента Станимир Стоилов заложи на него в дуелите против Марек (2:0) и Септември Симитли (7:0). По време на зимния лагер, към този момент направил 17, Мъри даде още един тласък на ученика. Специалистът твърдо съобщи, че Пацо ще продължи да пази в шампионата, даже Левски да стигне до финала за купата. А треньорът даже стигна по-далеч - разгласи, че младокът ще излиза тези дуели с капитанската лента. Определено за подобен ход се изисква храброст. При това огромна. И по този начин напролет той бе под рамката и против различен втородивизионен им - Септември Сф (2:0). Дойдоха обаче мачовете с Лудогорец и Мъри не скърши думата си - ученикът още веднъж бе в стартовата единайсеторка. В Разград пусна гол още с първия изстрел към вратата, дело на Десподов. Нормално би било това да докара до терзание и разконцентриране. Андреев обаче не позволи такова.

Всъщност по този начин работи той и в реванша, преди който идва на стадиона с автобус, разменя лафове с почитатели - по нищо не проличава, че го чака най-голямата и виновна вечер в скромната му кариера. Сега обаче следва още по-голям - край с ЦСКА-София. И надали някой се съмнява, че в случай че не е контузен, още веднъж Пламен ще е под рамката. И ще стане най-младият състезател на Левски, носил лентата в сходен конфликт.

Въпреки че е единствено на 17, Андреев има уважението на всички в съблекалнята. Печели го с обстоятелството, че е спокоен, сериозен и работлив. Качества, неостанали незабелязани и от притежателя Наско Сираков. Кумир на младока е Мануел Нойер. Разбира се, още е доста, доста надалеч от равнището на немската легенда. Но пък е удостоверение на наклонността, че на " Герена " имат мощна вратарска школа за разлика от ЦСКА-София. И Левски постоянно може да огледа към академията, да го " хване за ушите " и да го хвърли в борбата.

Кой знае - може би към този момент гледаме титулярния вратар на Левски за идващия сезон (б.а. - договорът на Николай Михайлов изтича, а за него има вид да продължи в чужбина). Но даже и да не е по този начин, то в лицето на Пламен Андреев сините имат вратар за дълги години напред. Всичко си зависи от него, тъй като Станимир Стоилов е потвърдил, че не го е боязън да постанова младоци. На ход е Пламен.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР