През миналата пролет ВАТ купи марките от свързания с депутата

...
През миналата пролет ВАТ купи марките от свързания с депутата
Коментари Харесай

Марки на "Булгартабак" се превръщат в Rothmans

През предходната пролет ВАТ купи марките от обвързвания с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски цигарен холдинг " Булгартабак "

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Булгартабак " печели повече от сирене и тв приемници, в сравнение с от цигари

Приходите на холдинга са се нараснали главно поради вливането на магазините " Техномаркет " в групата
5 мар 2018
Република Сръбска не разрешава на " Булгартабак " да затвори фабриката си в Баня Лука

Правителството може да назначи собствен представител в ръководството и упорства притежателят да откри стратегически вложител или да продаде мощностите
28 фев 2018 От началото на седмицата пушачите на шест досегашни марката на " Булгартабак " с пазарен дял от 6% получават предложение да изберат марка със същото наличие на никотин и катран, само че с марката Rothmans. Причината е, че притежателят на марките – British American Tobacco (ВАТ) към този момент няма да създава ММ, GD Blue, Tresor Blue, Bulgartabac One, Victory Code и Средец. Макар и да няма прецизен период, същото се чака да се случи и с най-популярните локални марки Victory и Еva, въпреки да не е ясно дали първата марка ще се трнсформира в Lucky Strike или още веднъж в Rothmans. Така гладко фабриката в Благоевград ще загуби това произвеждане, а цигарите ще се вършат в някой от европейските фабрики на ВАТ.

Миграция след договорката

През предходната пролет международният тръст ВАТ купи марките от обвързвания с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски цигарен холдинг " Булгартабак " и има правата да ги създава и популяризира на българския пазар, в Адриатическия район и Русия. Миграцията на пушачите от марки на " Булгартабак " към обичайните бестселъри на ВАТ се очакваше още от предходната година. Според търговци на цигари продуктите ще се продават до привършване на количествата, а за пушачите даже има ново предложение от семейството Rothmans, особено създадено за пушещите най-леки цигари.

Клиентите на досегашните им марки имат и още един тласък да превключат на известния бранд на ВАТ и той е цената – всички марки от " приемното семейство ", към които им оферират да преминат са с 10 стотинки по-евтини от досегашните. Последната впечатляваща миграция на българския пазар беше още веднъж инспирирана от ВАТ през 2016 година Тогава компанията реши да изтегли от пазара марката си Viceroy и го размени с Rothmans. През същата година тъкмо Rothmans беше препозициониран от междинния в ниския ценови сегмент, в резултат на което марката усили доста пазарния си дял. В момента той е 7.7% и по този начин тя се подрежда на пето място по пазарен дял в стойност в България.

В същото време марката Rothmans e също на пето място по продажби в света съгласно данни от цигарената промишленост за световния пазар през 2016 година

Да се готви Victory

Според слуховете на пазара миграцията ще обхване и най-популярните марки, които ВАТ закупи от " Булгартабак " - Victory и Еva, които през декември 2017 година са надлежно трети и четвърти по пазарен дял. Източници на " Капитал " означиха, че ВАТ възнамерява да размени Victory с известния личен бранд Lucky Strike, a Eva – с Vogue. От българския клон на ВАТ, обаче, отхвърлят към този момент да имат такива планове. " Марките Victory и EVA са част от портфолиото на компанията, като ВАТ продължава да предлага тези артикули на българския пазар със същото високо качество, усет и характерности ", разясняват от ВАТ България.

На пазара също няма очакване напълно скоро Victory, която е трета марка по пазарен дял, да бъде изтеглена от пазара и сменена с Lucky Strike, която е с дял от 0.5%. Vogue пък е с още по-слабо наличие от 0.2%. Освен това ВАТ към този момент мигрира два от подбрандовете на Victory към Rothmans и има опция и да избра него при вероятно прекъсване на производството на най-популярния досегашен бранд на " Булгартабак ".

От ВАТ не оповестяват в какъв интервал от време ще се реализира миграцията на ММ, Tresor, GD, Victory Code и " Средец " към Rothmans. Търговците на дребно, обаче означават, че са предизвестени, че ще ги продават до привършване на количествата и ново зареждане няма да има. Това на процедура значи, че прекосяването към новите марки ще се случи през идващите един-два месеца. "

От ВАТ България означават, че марките, които са закупили са с доста положителни характерности и заради това ще предложат на своите консуматори същите усети и качества на тези артикули с интернационално приета марка, каквато е Rothmans. " ВАТ е подготвила връзка, която ще запознае консуматорите с процеса на предложение на техния желан артикул от интернационалната марка Rothmans ", споделят от компанията.

По пътя към лидерската позиция

Пазарният дял на шестте марки, които ВАТ ще спре от произвеждане, кумулативно е 6%. Ако компанията успее да стимулира пушачите да преминат на аналогичния тип Rothmans, това би означавало, че тя се цели във второто място по пазарен дял, което сега се заема от Marlboro, бранд на Philip Morris. Лидер по продажби към момента е гръцката Karelia.

" Rothmans е най-бързо растящата марка цигари в под междинния ценови сегмент на пазара у нас по данни на Nielsen, като в композиция с новите оферти на марката, имаме вяра, че тази наклонност ще се резервира и отсега нататък ", споделят от ВАТ.

Довиждане, България

ВАТ има двугодишен контракт, в действие от месец май 2017 година да създава купените марки в благоевградската фабрика на " Булгартабак ". Там, обаче, не се създава Rothmans и няма подобен проект за бъдещето.
" Rothmans се създава от ВАТ в района съгласно интернационалните стандарти за качество и произвеждане на групата ВАТ ", означават от компанията. Те не дават подробност в коя тъкмо европейска фабрика се вършат цигарите за българския пазар.

Засега смяната не се е отразила директно върху екипа на благоевградската фабрика. Около Коледа " Булгартабак холдинг ", чиято благосъстоятелност се свързва с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, направи към 50% редуциране на служащите във фабриката, като им предложи обезщетение по виновност на работодателя. В първите месеци на годината, обаче, фабриката още веднъж нае към 50-на нови служащи, само че с надалеч по-ниско заплащане от това на предшествениците им.

" В момента в благоевградската фабрика работят към 300 души. Няма нови съкращения, а и те не биха били подбудени от това, че част от марките за локалния пазар няма да се създават в България. Те имат нищожен дял в продажбите, значително би било, в случай че има проблеми с износа на цигари за Близкия Изток, " разяснява представител на синдикатите, който не пожела името му да се загатва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР