През миналата година страната ни е произвела около 26 млн.

...
През миналата година страната ни е произвела около 26 млн.
Коментари Харесай

Евростат: Българинът консумира средно по 3,5 литра сладолед годишно

През предходната година страната ни е произвела към 26 млн. литра сладолед и по този индикатор се подрежда на 16-та позиция измежду страните в Европейски Съюз, демонстрират данни от разбор на Евростат за производството на сладолед в Евросъюза. Така междинната годишна консумация на сладолед у нас е била към 3,5 литра на човек, което е под междинното за Европейски Съюз, където годишната консумация е била към 6 литра на европеец, предава Българска телеграфна агенция.

Пазарът на сладкото наслаждение у нас, което в разгара на лятото е неизменима част в менюто на съвсем всяко домакинство, надвишава към 100 млн. лв., демонстрират данни на специалисти в сектора.

Общо фирмите, които създават сладолед у нас, са над 20, само че единствено половината от тях образуват към 90 на 100 от производството и продажбите на сладолед. Три от фирмите в Топ 10 пък образуват към 70 на 100 от производството и потреблението на сладкото наслаждение през лятото.

Водещите компании по произвеждане на сладолед са съсредоточени в София, Варна и Велико Търново, като съвсем всички влагат в производството на все по-здравословни артикули /сладолед и сладоледени торти/ - с понижена захар, мазнини, нездравословни съставки и така нататък Част от водещите производители към този момент са намерили пазари и в Румъния, Албания, Македония, Косово, Италия.

Според специалисти от сектора промишленото произвеждане на сладолед у нас датира от към 70 години, само че пикът на производството е бил предходната година, като трендовете са 2018 година да доближи и да усъвършенства този индикатор.

Най-голям производител на сладолед в Европейски Съюз е Германия с годишно произвеждане за 2017 година от 517 млн. литра или към 16,5 на 100 от общото произвеждане в ЕС-28. На втора позиция е Италия - 511 млн. литра или 16 на 100 от общото произвеждане и на трета позиция е Франция - 466 млн. литра или 15 на 100.

Като цяло общото произвеждане на сладолед в Европейски Съюз доближава 3,2 милиарда литра, което значи, че един европеец употребява приблизително по 6 литра сладолед годишно, регистрира европейската статистика.

В първата десятка на водещите производители на сладолед в Европейски Съюз са още: Испания - номер 4 и 319 млн. литра; Англия - номер 5 и 288 млн. литра; Полша - номер 6 и 200 млн. литра; Белгия - номер 7 и 197 млн. литра; Холандия - номер 8 и 111 млн. литра; Румъния - номер 9 и 46 млн. литра и Чехия - номер 10 и 44 млн. литра сладолед.

Зад нас по произвеждане на вкусното лятно наслаждение са страни като Дания, Австрия, Португалия, Малта, Кипър, демонстрират данните на Евростат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР