През миналата година средният разполагаем доход на домакинствата в Европейския

...
През миналата година средният разполагаем доход на домакинствата в Европейския
Коментари Харесай

През 2021 г. средният доход на домакинствата в ЕС се е увеличил с 3,6%

През предходната година междинният наличен приход на семействата в Европейския съюз се е нараснал с 3,6 на 100 спрямо 2020 година. Доходът от претовареност се е нараснал внезапно във всички квинтили (части) от популацията, само че остава, въпреки и с малко, под равнищата си отпреди пандемията, до момента в който коефициентът на риск от беднотия резервира нивото си. Това сочат ранните оценки на европейската статистическа организация Евростат, оповестени през днешния ден на уеб страницата й.

Пандемията от ковид провокира доста понижаване на икономическата интензивност, като краткотрайно бяха затворени някои бизнес браншове, което докара до невиждано нарастване на отсъстващите чиновници или на тези, работещи на понижено работно време. В разследване чиновниците претърпяха загуби в приходите си от претовареност, а държавните управления бяха принудени да вкарат схеми за краткотрайна поддръжка, с цел да компенсират въздействието на рецесия.

Ранните прогнози за 2021 година демонстрират позитивно развиване в разпределението на приходите и обилни растежи за семействата с ниски приходи. Това е в сходство с главните трендове на пазара на труда и забележителното понижаване на броя на служащите, наранени от краткотрайните ограничения за надзор на заболяването. Освен това в доста страни членки продължиха да се ползват схеми за обществена отбрана на популацията, ориентирани към стабилизиране на заплатите и приходите на семействата.

Коефициентът на риск от беднотия резервира стойностите си

Нивото на риск от беднотия в Европейски Съюз е запазило стойностите си през 2021 година, само че обстановката варира в другите страни членки, изключително когато се правят оценка кумулативните резултати, гласи ранната оценка на Евростат.

През 2021 година 95,4 милиона души в Европейския съюз, което се равнява на 21,7 % от популацията му, са били изложени на риск от беднотия и обществено изключване, осведоми по-рано Евростат, напомня Българска телеграфна агенция. Това значи, че тези хора са били подложени на най-малко един от трите обществени риска, които се свързват с бедността и общественото изключване - били са изложени на риск от беднотия, от тежки материални и обществени ограничения или са живели в домакинство с доста ниска икономическа интензивност (лицата в трудоспособна възраст в това домакинство са проработили 20 % и по-малко от естествения брой работни часове), отбелязва статистическата работа на Европейски Съюз.

България е на второ място измежду страните от Европейски Съюз по този индикатор. През предходната година 32 на 100 от хората у нас са били изложени на риск от беднотия и обществено изключване, демонстрираха по-рано през този месец данни на Евростат.

В съпоставяне с предпандемичната 2019 година, през 2021 година измежду страните от Съюза, за които попадат данни, в 5 е записано нарастване на равнището на беднотия, от които 4 са статистически значими: Гърция, Хърватия, Латвия и Нидерландия.

В 11 страни от Европейски Съюз нивото на беднотия е без смяна, а в други 7 е намаляло: Финландия, Кипър, Германия, Литва, Румъния, Швеция и България, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР