През миналата година икономиката е загубила близо 2,5 милиона работни

...
През миналата година икономиката е загубила близо 2,5 милиона работни
Коментари Харесай

Великобритания е загубила 2,5 млн. работни дни заради стачки през 2022 г.

През предходната година стопанската система е изгубила близо 2,5 милиона работни дни поради стачки, като това са най-продължителните проведени митинги, от ръководството на Маргарет Тачър насам, написа Bloomberg.

Националната статистическа работа заяви във вторник, че през декември са били изгубени 843 000 работни дни заради трудови разногласия, което е най-големияот брой от повече от десетилетие.

С това общият брой на изгубените работни дни от юни до края на годината доближи 2 472 000. За финален път обстановката е била по-сериозна през 1989-90 година, в края на мандата на Тачър като министър-председател.

Профсъюзите се опълчват на предложенията за заплати, които изостават от инфлацията в страната.

Тази година митингите ескалираха, като стотици хиляди чиновници на железниците, държавни чиновници, учители и служащи в Националната здравна работа и в други елементи на обществения бранш се включиха в тях. На 1 февруари стачкуваха общо половин милион души.

Изглежда, че рецесията ще се задълбочи, откакто в края на предходната седмица профсъюзът RMT отхвърли следващото предложение за възнаграждение на железопътните служащи, което усилва вероятността за нови стачки в бранша.

Според отчетите стачките на медицинските сестри, продължаващи два поредни дни, може даже да зачестят.

" Една непрекъсната 48-часова стачка, която включва личния състав от незабавните отделения, интензивните отделения и службите за лекуване на ракови болести, евентуално ще има най-голямо влияние върху пациентите, което сме виждали ", съобщи Сафрон Кордери, заместник-главен изпълнителен шеф на NHS Providers, в изказване, изпратено по електронната поща през уикенда.

Очаква се хиляди младши лекари да поддържат стачките, като гласуването ще завърши идната седмица, а стачните дейности ще се проведат при започване на март. Още водачи на коли за спешна помощ в Южна Англия и Йоркшир също се причислиха към по-широкия спор в NHS през уикенда и ще вземат участие в идните стачки.

Правителството на министър-председателя Риши Сунак отхвърли да увеличи възнагражденията в обществения бранш за настоящата финансова година над равнищата, препоръчани от органите за преразглеждане на заплатите, за които упорства, че са самостоятелни. Профсъюзите декларират, че ще продължат да се борят, като железопътните служащи и чиновниците на Кралските пощи ще получат още веднъж правото да стачкуват през лятото, а може би и по-късно.

Макар че стачките може да не са оказали голямо въздействие върху Брутният вътрешен продукт, магазините, питейните заведения и заведенията за хранене в центровете на градовете са потърпевши от нарушаванията в системата на публичния превоз. По данни на компанията за данни Springboard предходната седмица посещаемостта на комерсиалните обекти наоколо до офисите в центъра на Лондон се е нараснала с над 36% на годишна база, защото пасажерите са се върнали след стачките на влаковете при започване на месеца. Година по-рано доста британци към момента работеха от у дома заради разновидността Омикрон.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР