През миналата година европейските летища са загубили 1,4 млрд. пътници

...
През миналата година европейските летища са загубили 1,4 млрд. пътници
Коментари Харесай

1,4 млрд. пътници по-малко на летищата през миналата година |

През предходната година европейските летища са изгубили 1,4 милиарда пасажери спрямо 2019 година Спад записват всички летища без значение от размера и местоположението им. Основна причина за утежняването на резултатите в последните месеци е Омикрон, който в допълнение забавя възобновяване, сочи разбор на Международния съвет на летищата ACI Еurope – организация, в която членуват 427 летища.

През 2021 година е почнало възстановяване на пътникопотока, като растежът е 37 на 100 по отношение на година по-рано, само че възобновяване е към момента надалеч от равнищата през 2019 година, когато броят на пасажерите е бил с съвсем 60% по-голям. Пандемията е главната причина за положението на авиационния бранш, като рецесията, породена от нея, е най-големият потрес за промишлеността в историята.

По-малките, така наречен районни летища се възвръщат с по-бързи темпове от огромните, само че също са с над 50% по-лоши индикатори по отношение на 2019 година Най-много пасажери през миналата година са обслужили летищата в Истанбул, Москва - Шерметиево, Париж- Шарл Дьо Гол, Амстердам - Шипхол, и Москва - Домодедово, сочат още данните на ACI.

Числата на летище София следват общата наклонност – постепенно възобновяване, само че доста по-неблагоприятни резултати по отношение на интервала преди Коронавирус. През 2021 година столичното летище е обслужило 3,3 млн. пасажери, което съставлява едвам 47% от пътникопотока през 2019 година, когато пасажерите са били над 7 милиона и 100 хиляди. Негативната статистика се добавя от близо 3900 поръчки за анулация на полети от и до София, направени в интервала от 5 до 25 януари 2022 година Въпреки напъните на мениджмънта и запазването на извънредно ниски и конкурентни равнища на летищни такси на летище София, към момента се чака, че авиационната промишленост в България няма да се възвърне през 2022 година и броят на пасажерите на столичното летище за тази година още веднъж ще бъде под равнищата отпреди рецесията.

" Възстановяването е към момента надалеч, въпреки да виждаме първи сигнали за усъвършенстване. Независимо от пандемията, успяхме да запазим всички работни места към този момент, макар загубите, които отчитаме за 2021 година и които чакаме и през актуалната година ", сподели изпълнителният шеф на летище София Хесус Кабайеро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР