През миналата година българите, работещи и живеещи в чужбина, са

...
През миналата година българите, работещи и живеещи в чужбина, са
Коментари Харесай

Българите в чужбина са изпратили у дома над 4 млрд. лв през 2018 г.

През предходната година българите, работещи и живеещи в чужбина, са изпратили назад в страната рекордните съвсем 2.4 милиарда $ (2.13 милиарда евро). Това се равнява на 3.8% от Брутният вътрешен продукт на България, а сумата е планирана и е изчислена въз основата на данни от МВФ, формалната национална статистика и националната банка. Извън тези парични преводи има и преместване на пари в брой, само че техният размер не се показва.

В същото време порастват и средствата, които се изнасят от България от работещи тук. Те са достигнали 221 млн. $, което освен е прекосяване на психологическия предел от 200 млн. $, само че и е растеж от над 11% при 199 млн. $ за 2017 година Все отново това са единствено 0.3% от Брутният вътрешен продукт на България.

Новината заяви Световната банка в най-новия си отчет за средствата от емигранти, които влизат или излизат от националните стопански системи. В публикувания в понеделник отчет се споделя, че за 2018 година те за страните с ниски и междинни приходи те са достигнали рекордните 529 милиарда $, което е нарастване с 9.6% по отношение на 483 милиарда за 2017 година Заедно с преводите към страните с високи приходи общият размер на средствата, които са се движили в международната стопанска система през предходната година, е 689 милиарда $.

През 2019 година тези връщаните в родината средства в страните с ниски и междинни приходи евентуално ще доближат 550 милиарда $ и ще се трансфорат най-големият външен източник на финансиране за тези стопански системи.

Като съществена причина за сензитивната смяна се показва подобряването на ситуацията със заетостта в Съединени американски щати и растежа на стопанските системи от Персийския залив, където работят милиони хора, най-вече от Азия.

Индия остава водещият адресат на такива средства ($79 млрд.), следвана от Китай ($67млрд.), Мексико ($36 млрд.), Филипините ($34 млрд.) и Египет ($29 млрд.)

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР