През месеците май и юни в 12 града в страната,

...
През месеците май и юни в 12 града в страната,
Коментари Харесай

Русе се включва в кампанията „Май месец за мерене“ за борба с хипертонията

През месеците май и юни в 12 града в страната, измежду които и Русе, ще се организира за 16-ти следващ път национална здравна акция „ Май месец за мерене “ по самодейност на Българската лига по хипертония.

Кампанията ще означи Световния ден на хипертонията и ще премине под надпис „ Измерване, което избавя живот. Твоя. “

Инициативата включва 23 местоположения, като в Русе тя ще се организира на 11 юни, събота, от 10:00 до 16:00 ч., пред Съдебната палата. Участниците ще получат осведомителни материали със препоръки за здравословен метод на живот, за стойностите на кръвното налягане и по какъв начин да разпознават неговото повишаване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за разкриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подобаващ и сигурен способ за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

„ Май месец за мерене “ е най-голямата световна здравна самодейност, която има за цел да увеличи публичната информираност за потребността от инспекция и надзор на кръвното налягане. Чрез акцията Българската лига по хипертония ще взе участие в първия клиничен протокол на Световната лига по Хипертония за ранна детекция и предварителна защита на предсърдно мъждене.

По публична информация сърдечносъдовите болести остават водещата причина за гибел в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е сред 30 и 45%, като в България сърдечносъдовите болести заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация. Скрининговите изследвания по самодейност на Българската лига по хипертония и сътрудници, направени на обществени места през годините, свидетелстват за висока периодичност на хипертонията и непълен надзор при към този момент настъпили затруднения. Това стимулира годишното осъществяване на национални осведомителни акции и всеобщи измервания на артериално налягане в България.

Повече информация за самодейността може да бъде открита на уеб страницата на Българска лига по хипертония.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР