През месеците май и юни 2021 г. от медицинска лаборатория

...
През месеците май и юни 2021 г. от медицинска лаборатория
Коментари Харесай

Мащабна профилактична кампания през май и юни в лаборатория „ЛИНА”

През месеците май и юни 2021 година от здравна лаборатория „ ” оферират  на своите пациенти 8 профилактични акции. Те включват проучвания на преференциални цени, подобаващи за разнообразни членове на фамилията.

Кампаниите важат в независимите  филиали на „ ЛИНА ” в област . За тях не е належащо направление от доктор или записване на час. Таксата венепункция е 2 лева

Актуални профилактични  кампании май – юни 2021г.

Коронавирус констелация : цялостна кръвна картина (16 показателя), Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 скрининг (IgM+IgG ), АсАТ, АлАТ,  феритин, D-димер, C-реактивен протеин, LDH на понижена обща цена от 72 лева на 50 лева Диагностичният панел наблюдава индикатори, които насочват дали  в организма ни протича  инфекциозен развой, нараснало тромбообразуване, както и какво е положението на черния ни дроб. Включен е и скрининговият тест Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 (IgM+IgG ), като резултатът от него се показва като позитивен или негативен. Тестът е подобаващ както за удостоверение на прекарана, по този начин и при подозрение за коронавирусна зараза (безсимптомна форма или с неубедителни признаци за COVID-19 и негативен PCR тест). Той би трябвало да се прави най-малко седмица от началото на признаците като оптималната сензитивност на теста се реализира след 14 дни от началото на инфекцията.  

Пакет остеопороза: остеокалцин, калций и фосфор на понижена обща цена от 25 лева на  18 лева Тези проучвания демонстрират здравината и положението на костите. Остеокалцинът  е  маркер за метаболизма на костната тъкан. Неговите стойности се покачват при заболявания  като остеопороза,  остеомалация, рахит и др.  Той има ниски стойности  при недостиг на растежен хормон,  хипопаратиреоидизъм,  хипотиреоидизъм, заместителна хормонална терапия в постменопаузата, бременност. Изследванията се правят заран на гладно, като в последните 2 седмици не би трябвало да са одобрявани калций и фосфор като хранителни добавки.



Щитовидна жлеза профилактика : FT4 (свободен тироксин)  и TSH  (тироид-стимулиращ хормон)  на понижена цена от 24 лева на 12 лева.  Тези разбори са ориентир дали функционалността на щитовидната жлеза е естествена, нараснала или намалена. Препоръчително е проучванията да се правят заран, на гладно преди приема на кафе и питиета, съдържащи кофеин.

Полов хормон по желание  от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Progesterone, Estradiol, Prolactin, Testosterone на понижена самостоятелна цена от 14 лева на 7 лева От тази акция могат да се възползват дами в необятен възрастов диапазон, когато би трябвало да се уточнят аргументите за нарушавания в менструалния цикъл. Пациентите могат да изберат един хормон или да ги комбинират. Изследването на полови хормони е уместно за двойки, имащи проблем с репродуктивните функционалности, както и при надзор на провеждана хормонална терапия.

Някои от хормоните се изследват в тъкмо избран ден от месечния цикъл при дамите. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone  - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става заран до 11 ч., когато равнищата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи лекарства или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

 

Туморен маркер по желание  от: CEA, total  PSA, CA 125, CA 15-3, CA 19-9, AFP на понижена самостоятелна цена от 17 лева на 9 лева Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

CEA (карцино-ембрионален антиген) се употребява  при диагностиката на редица тумори, преди всичко на рака на дебелото черво и ректума. Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е приет и се употребява като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. CA 125 е маркер за диагностика и надзор на лекуването на рак на яйчника. CA 15-3 е маркер за надзор на лекуването на рак на млечните жлези и при следене за рецидиви на болестта при в началото високи равнища на маркера. CA 19-9 е раков антиген, който се покачва при съвсем всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт -  рак на панкреаса, дебело черво, злобен мехур. AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се употребява при диагностика на първоначални тумори на черния дроб, също по този начин при разкриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

Профилактичната акция с проучвания на туморни маркери е ориентирана най-вече към пациенти, които имат открито онкологично заболяване и подлежат на постоянно следене. Повечето от тези маркери са характерни за съответен орган, само че също по този начин е допустимо да се покачат и при съществуване на туморен развой с друга локализация, както и доста от тях могат да се покачат неспецифично при процеси, които не са с туморен генезис, най-често възпалителни промени на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези проучвания да бъдат съветвани с доктор и интерпретирани съгласно съответното положение на пациента и в композиция с други лабораторни или образни проучвания.



Мастна обмяна: холестерол (CHOL), HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол и триглицериди на понижена цена от 12 лева на 8 лева С тази профилактична акция пациентите могат да ревизират равнищата на положителния и неприятния си холестерол, както и на триглицеридите. Тя е подобаваща за скрининг на сърдечно-съдови болести и хипертония. Добре е проучванията да се правят заран, на гладно.

Витамин D и магнезий   на понижена обща цена от 29 лева на 18 лева.  Магнезият е значим минерал за мускулите, нервите и сърцето. От своя страна Витамин D играе голяма  роля за имунната система, мозъка и нервната система, както и за регулиране равнищата на инсулин. Препоръчително е най-малко 2 седмици преди проучването да не се одобряват лекарства и хранителни добавки, които ги съдържат, тъй като това може да повлияе  на резултата.

 

Скрининг на полово – трансмисивни болести : HbsAg (Австралийски антиген), HIV, HCV (Хепатит C), Chlamydia trachomatis IgM, Chlamydia trachomatis IgG на понижена цена от 75 лева на 55 лева Тук са включени проучвания за главните болести, излъчени по кръвен и сексуален път. Те са подобаващи за хора на хемодиализа, пациенти, на които се постановат чести кръвопреливания, работещи с кръв и кръвни артикули. Тази профилактична акция е подобаваща и за хора, които постоянно сменят половия си партьор. За проучванията се взема кръвна проба.

Медицинска лаборатория „ ” е първата в страната, която вкара месечни профилактични акции с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали  в област

 
--> --> --> -->

Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР