През месец юли тази година българите, които са пътували в

...
През месец юли тази година българите, които са пътували в
Коментари Харесай

Драганов: Само за ден в Слънчев бряг правим онова, което се прави за цял месец в Гърция

През месец юли тази година българите, които са пътували в чужбина, са с 12% повече спрямо данните за същия интервал през 2022 година. Това оповестиха от Националния статистически институт. Най-много българите са пътували до Турция, Гърция и Румъния. 

" Имаме растеж. 820 000 българи са излезли в чужбина. В същото време имаме над 2 млн. българи, които са били в България. Само на Слънчев бряг имаме 450 000 кревати, дружно с община Несебър - 550 000 кревати. В Гърция през миналия месец са излезли 120 000 българи за туризъм. Само за един ден в Слънчев бряг вършим това, което се прави за цялостен месец в Гърция. Няма по какъв начин да кажем, че българите са тръгнали в чужбина ", разяснява шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на Bulgaria On Air.

Тази година се чакат малко над 7 млн. българи да излязат в чужбина и 24 млн., които ще имат пътувания в България, посочи той.

" Имаме доста интензивни пътувания в България. Народно събрание споделя, че 45% отиват в чужбина за отмора и екскурзия - към 400 000, само че пътувания има и в България, изключително по Черноморието ", уточни Драганов.

Директорът на ИАОТ регистрира върхова година във връзка с пътуванията и изясни на какво се дължи спадът на задгранични туристи у нас:

" Спрямо 2019 година имаме спад. Спадът за трите месеца през лятото от чужбина е 9%. Ние сме с 300 000 по-малко от това, което е било през 2019 година - дефицитът е на туристи от Германия, Русия и Англия. През миналия месец имаме 85 000 германци. Това значи слаб юни и юли, значи доста вложения в реклама, с цел да може идната година да имаме повече туристи. Хотелите би трябвало да сключат контракти, а общините да вземат участие в процеса на рекламата ".

Според него тематиката за чистотата на водата, дискутирана през летния сезон, не е причина за отлива на туристи у нас.

" Имаме спад на румънски туристи, тъй като им подвигат колите. Бяха осъществени големи вложения във връзка с водния цикъл на Черноморието. Очакваме до 3 млн. чужденци по Черноморието за това лято - имаме съвършена организация и системата работи добре. Трябва да забележим не в месеците юли и август, когато е цялостно, а през месеците май-юни и септември-октомври какво може да се направи по повод повече туристи ", проучва той.

Цените по Черноморието се движат сред 40 и 240 лева за стая за двама души, означи Драганов.

" Скара с гарнитура и бира е 11 лева Изключително преференциално. Разликата в отстъпката сред 2 август и 2 септември е сред 30 и 50%. След 15 септември цените ще паднат още. Туризмът е постоянен, има потенциал да обслужи повече туристи ", настоя той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР