През месец май Европейският парламент се очаква да разгледа в

...
През месец май Европейският парламент се очаква да разгледа в
Коментари Харесай

Искането на Асоциацията на българските училища в чужбина за защита на т. нар.малки езици“ в ЕС влиза в ЕП

През месец май Европейският парламент се чака да прегледа в пленарна зала настояването на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина за отбрана на по този начин наречените „ дребни езици “ в Европейски Съюз. Целта е езиците, които се приказват от дребен брой европейци да бъдат приети за равностойни при полагането на изпити дружно с другите европейски езици.

Тази седмица настояването беше прегледано от Комисията по петиции на Екологичен потенциал, самодейността беше на евродепутата Светослав Малинов .

Това е тематика, която от 10 години е в дневният ред на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина и се е трансформирала се в идея за всички български учители зад граница.

„ Десет години са и малко и доста, значимо е сега около насладата си от тази прелестна стъпка да се разбере, че не би трябвало да загубим идващите 10 години “, показа Камелия Конакчиева от българското учебно заведение в Париж.

„ Аз персонално съм доста задоволена от това, че европейската комисия явно ни разбра. Ние сме напипали нещо, което е за условие, а не просто за препоръчване. Нещото, което е за условие е държавите-членки да си намерят сами механизмите, те ще би трябвало да се задължат да обезпечат цялостната подвижност на всички фамилии с  деца в учебна възраст, за това на тези деца да им се признават добитите към този момент езикови познания. Това е нещото, което Европейска комисия разбра и се надявам в идващите месеци, както те дадоха обещание, че ще показват предложенията си през май месец, да включат сходна мярка. Ако не я включат, ние ще продължим да я желаеме “, споделя Снежина Мечева от българското учебно заведение в Лондон.

Снежина Мечева и Камелия Конакчиева са уверени, че предлагането на асоциацията би трябвало да намерят своето практическо приложение. Камелия Конакчиева не губи оптимизма си, че въпреки всичко след 10 години въпросът с използването на „ дребните езици “ в Европейски Съюз може да откри своето трайно позволение.

От Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина са уверени, че постигнатото от тях не би било допустимо без поддръжката на сътрудниците им по света - българските евродепутати и институциите у нас.

Още можете да чуете в репортажа на Георги Марков от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР