През месец декември бяха извършени 5 бъбречни трансплантации и 3

...
През месец декември бяха извършени 5 бъбречни трансплантации и 3
Коментари Харесай

Между живота и смъртта - проф. Никола Владов за силата на донорството

През месец декември бяха осъществени 5 бъбречни трансплантации и 3 чернодробни в границите на две седмици. Без донор обаче няма трансплантация. В борбата за донорство е значима и поддръжката на църквата. Българската православна черква (БПЦ) застава зад донорството, само че при избрани условия. Проблемите при трансплантациите разяснява в утринния блок на Българска национална телевизия проф. Никола Владов - началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА.

Във ВМА бяха осъществени чернодробните трансплантации - 3 през декември и 7 за цялата година. Пациентите са добре, ние си свършихме работата, акцентира проф. Владов. И благодари на околните на донорите за високохуманния акт да дарят органите на техните близки.
" Българинът има настройката да подарява, въпросът е да се засилват координаторите по донорство и да се получават органи от повече бази, а освен от две, както в този момент се случва - Варна и Велико Търново ", сподели лекарят.
По думите му към този момент има активизиране в тази посока на институциите, сътрудничат си и с Евротрансплант. Изрази вяра и трансплантирането на бял дроб да се случи и в България, към този момент то се прави в чужбина.

Проф. Никола Владов разяснява и позицията на БПЦ, като благодари за тази позиция по отношение на донорството и акцентира, че тя в подтекста на модерната медицина, което прави чест на хората към българския патриарх.
Проф. Владов: " Смятам, че с тази позиция Българската православна черква се подреди до модерните църкви в Европа, които поддържат донорството за избавяне на човешки живот. "
Лекарят обърна внимание, че БПЦ доста вярно повтаря всички тези условия, които са нужни и които и в този момент се извършват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР