През месец декември 2021 година експертите на Регионалната инспекция по

...
През месец декември 2021 година експертите на Регионалната инспекция по
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив наложи глоби за близо 36 000 лева през декември

През месец декември 2021 година специалистите на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) са издадли 22 наказателни постановления за нарушавания на екологичното законодателство.

На нарушителите са наложени наказания и санкции в общ размер на 36 000 лв.. Екоинспекцията е глобила и двама оператора за установени наднормени замърсявания на водите и въздуха в общ размер от 910,54 лева./месец, които те би трябвало да заплащат ежемесечно до прекратяване на замърсяването.

За установени административни нарушавания на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и специфичните закони от Регионална инспекция за опазване на околната среда са формирани и 9 акта.

Най-много нарушавания са открити при ръководството на водите, като се установяват от ден на ден нарушавания, свързани с реализиране на самостоятелните емисионни ограничавания.

На три индустриални предприятия и на кмета на община Раковски са формирани актове за нарушавания на Закона за водите, а издадените наказателни постановления в тази сфера са 15 на брой.

Три акта са връчени на сдружения за нарушавания на Закона за чистотата на атмосферния въздух през декември. Те са за непредставен доклад за прилагане на съоръжение, съдържащо флуоросъдържащи субстанции от страна на винарска маза в с. Брестовица, за непровеждане на личен мониторинг на вредностите, изпускани във въздуха от дружество за произвеждане на виновност и за недопускане на специалистите на РИОСВ-Пловдив за инспекция от страна на завод за произвеждане и търговия на перилни препарати.

От екоинспекцията е изпратена покана за сформиране на акт до кмета на община Пловдив за липса на организация по осъществяване на ограниченията в План за деяние към Програма за възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на регионалния град.

През декември най-активен е бил екоконтролът по повод ръководството на отпадъците, като са осъществени 52 инспекции.

Връчен е акт на компания за превозване на боклуци без публикуван регистрационен документ. Наказано е физическо лице за осъществяване на действия с боклуци. Наказателни постановлевия са получили и кметовете на общините Раковски и Стамболийски за несъблюдение на обещано от екоинспекцията наставление за разчистване на нерегламентирано скупчване на боклуци.

Изготвени са 81 писма до възложители и институции по отношение на осъществяване на процедури по реда на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда и 17 мнения за преценка евентуалната степен на негативно влияние на капиталови оферти, попадащи в обсега на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда.

Извършени са процедури за 150 капиталови предложeния, проекти, стратегии и планове за капиталови оферти отвън обсега на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда, касаещи бизнеса, локалната власт и ДГС, в т.ч и такива, с които се кандидатства по разнообразни финансови механизми.

Издадени са 3 решения за преценка евентуалната степен на влияние върху предпазените зони на капиталови оферти, попадащи в рамките на предпазени зони. Издадени са 3 решения за преценка нуждата от осъществяване на Екологична оценка за план/програми.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР