През месец април стартира строителството на две нови отсечки от

...
През месец април стартира строителството на две нови отсечки от
Коментари Харесай

През април започват два нови етапа на АМ Хемус, 25,5 км ще струват около 211 млн. лева

През месец април започва строителството на две нови прави от Автомагистрала „ Хемус “. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по време на чуване в Народното събрание.

Тя изясни, че те са в сектора от 134,14 км, за който в края на 2018 година държавното управление отпусна 1,35 милиарда лева по сметка на Министерство на регионалното развитие. Министърът заяви, че подготовката за създаване на шестте сектора от трасето се извършва с цялостна готовност. В момента в два подучастъка от сектори 1 и 3 са подхванати дейности за започване на строително-монтажни работи, като началото им е планувано през втората половина на месец април.

В осъществяване са две прави от автомагистралата. Едната е от п.в. „ Буховци “ до п.в. „ Белокопитово “ с дължина 16,3 км на стойност 144 934 037 лева с Данък добавена стойност. Другата - от Ябланица до п.в. „ Боаза “ с дължина 9,3 км и стойност 66 703 079 лева с Данък добавена стойност, от която са изпълнени 75% и се чака да бъде приключена предварително през декември т.г.

Министър Аврамова означи, че проблем за реализацията на множеството инфраструктурни планове е провеждането на отчуждителни процедури, по тази причина Министерство на регионалното развитие е в развой на разработване на предложение за предоставяне на опция за авансово осъществяване на обектите, преди дефинитивно довеждане докрай на правосъдните каузи по обжалване на оценките за отчуждените парцели.

С огромна готовност се работи и по автомагистрала „ Струма “, от която остават 40,6 км, с цел да бъде изцяло приключена през 2023 година Тя се финансира от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020.

На въпрос от депутат за археологическите находки по трасето на лот 3.1 на Автомагистрала „ Струма “ край с. Покровник министър Аврамова заяви, че АПИ е подготвена с план за пренасяне и теренна консервация на част от тях. Две от тези находки – римска фамилна гробница и раннохристиянска църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са отвън трасето на автомагистрала " Струма ", ще бъдат непокътнати. По авансово направения показателен план-график се чака през месец април тази година да завърши осъществяването на работата по преместването и консервацията на археологическите структури.

Ключов обект за съживяването на Северозападна България е скоростният път „ Видин – Ботевград “. В най-напреднала фаза е правата Мездра – Ботевград. Мобилизацията за създаване на сектора е огромна. Очакват се решенията на комисиите за избор на реализатор за в допълнение планиране и строителство на лот 2 с индикативна стойност 214 560 000 с Данък добавена стойност и дължина 13,43 км и на лот 1 с индикативна стойност 147 600 000 лева с Данък добавена стойност и дължина 19,36 км. В случай че решенията не бъдат обжалвани, построяването им ще стартира незабавно след подписване на контракти с определените реализатори.

Министерство на регионалното развитие и АПИ регистрират неудобството, което основава наложеното ограничаване поради неравности по настилката в правата сред Чирпан и Стара Загора на Автомагистрала „ Тракия “. Проблемът не е единствено в пътната настилка, а в структурата на пътя, акцентира министърът. Затова би трябвало доста ясно да се дефинират технологията и обсегът на ремонтните действия. Индикативната стойност за осъществяването им е към 60 млн. лева В бюджета на АПИ няма планувани средства за този обект, ще се търсят благоприятни условия за целево финансиране от държавния бюджет. Проучва се и законовата опция за друго ограничаване на скоростта в двете платна на автомагистралата – в лентата с неравности тя да бъде 90 км/ч, а в изпреварващата да е по-висока, да вземем за пример 120 км/ч. По този въпрос би трябвало да се произнесат и пътни специалисти. Желанието ни е ремонтните действия да започват през 2019 година, осведоми министър Аврамова.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР