През май в Европейския парламент се събраха достатъчно гласове за

...
През май в Европейския парламент се събраха достатъчно гласове за
Коментари Харесай

Защо и как България ще се съобрази с елементи от Истанбулската конвенция?


През май в Европейския парламент се събраха задоволително гласове " за " присъединение на Европейския съюз към Истанбулската спогодба - посредством квалифицирано болшинство, т.е. избор без единогласие, както позволи Съдът на Европейския съюз. Така в действителност обособени аспекти от документа стават наложителни за приложение от държавите-членки, като за всеки имаше настрана гласоподаване - с обсег леговище и правосъдно съдействие и с обсег действие на европейските институции.

" Ще бъде " отворен " европейски юридически чадър, който ще разреши обвързване в избрани области - съдействието по наказателни каузи, убежището и обществената администрация. Ще обезпечи и образование на работещите в правосъдната система ", изясни Лукаш Кохут - евродепутат-съдокладчик по тематиката дружно с Арба Кокалари: " Ратифицирането на Истанбулската спогодба значи, че ще бъдем по-добри в координацията, както и в събирането на данни за обстановката във всяка държава-членка. "  

" Трябва да се борим с насилието на обща основа и да подсигуряваме, че всички дами в Европа имат идентични права. Присъединяването на Европейски Съюз към Конвенцията ще изиграе сплотяваща роля, ще насърчи обмена на положителни практики ", сподели еврокомисарят по равенството Хелена Дали, която участва на дебатите, на които евродепутати сблъскаха позиции " за " и
" срещу " Истанбулската спогодба.

" Насилието против мъже също е неразрешено в интернационалното наказателно право, само че тази идея не взима под внимание избрани негови форми към дамите ", сподели нидерландският евродепутат от ЕНП Сипра Пиетикяйнен, а сътрудника й от Финландия Изабела Адинолфи посочи: " Ратифицирането на Конвенцията изпраща ясно обръщение към нарушителите: в Европа няма да останете ненаказани! "  

" Конвенцията признава насилието като сериозна форма на дискриминация и задължава страните да криминализират преследването, половия и психическия тормоз. Държавите ще би трябвало също да влагат в стратегии - и за поддръжка на жертвите, и за лекуване на причинителите ", добави естонският евродепутат Яна Тоом от " Обнови Европа ".

" Истанбулската спогодба - политическият сигнал против домашното принуждение, още веднъж се оказва кукичка! Една попара от идеологически нелепости! И за жалост, причинителите му - най-вече " вносни кандидат-мачовци " - не оставят по този начин елементарно женомразките си възгледи на границата, както паспортите си! За да спре насилието над дамите, би трябвало да се спре незаконното прекосяване на границите от милиони млади мъже, склонни към свирепост поради архаичните си разбирания за дамите ", разяснява немският евродепутат от " Идентичност и народна власт " Кристин Андерсън, а сътрудника й от Дания Андрес Вистисен добави:  " Толкова доста приказваме за неща от национална подготвеност, а толкоз малко за нездравословното въздействие, което ислямът има върху правата на дамите в Европа поради всеобщата миграция, която мнозина предизвикват! "

" В Конвенцията има скъпи детайли и в случай че бяха единствено те, щяхме да подкрепим документа, само че не! Прокарвате идеология като принуждавате всеки да разпознае своя социално-културен пол. Няма такова нещо! ", възрази полският евродепутат от Партията на европейските консерватори и реформисти Патрик Яки, а сънародничката му от " Зелените " Силвия Спурек възкликна: " Истанбулската спогодба е Конституция на правата на дамите! Тя не е идеология. Тя е за избавяне на животи! "

Но евродепутатите от Румъния, Испания и Италия бяха безапелационни:  " Истанбулската спогодба трябваше да е за биологичните дами. Май този парламент към този момент не може да дефинира термина " жена " - тя не е възприятие, не е обществена структура, както твърди Конвенцията, а е генетична действителност, друга от мъжа! И да се признае в закон, че мъж може да се разпознава като жена е неуместно, даже опасност! Ако мъж каже, че се разпознава като кола, то значи ли, че обществото ще му даде регистрационна табела вместо персонална карта? ", попита румънският евродепутат от Партията на европейските консерватори и реформисти Кристиан Терхеш, а сътрудника й от Испания Маргарита де ла Писа Карион сподели, че посредством Истанбулската спогодба се прави " опит за преосмисляне на взаимоотношенията сред мъж и жена, което трансформира и концепцията за фамилията ". 

" Със сигурност не е решаваща Истанбулската спогодба, където сред редовете се чете воля за въвеждане на джендър идеология, която няма място в учебно заведение! Децтата би трябвало да се учат на почитание, а както към този момент чухме " уважението към дамите липсва, изключително в избрани култури ", добави италианският им сътрудник Алесандра Бассо.

" Джендър идеологията е небивалица на тези, които считат, че се борят против нея. Има такива ултраконсервативни кръгове - било проруски, било вид американски, фундаменталисти, евангелисти, съгласно които отбраната на дамите априори значи и отбрана на ЛГБТИ хора, което не е правилно! ", сподели за БНР журналистът Светла Енчева: " Що се отнася до убежището: дами, който бягат от всякакви страни - примерно Афганистан, тъй като там са в доста по-голяма степен незащитени и изложени на принуждение точно в качеството си на дами - това да се счита за годен мотив, в случай че аплайват за леговище в Европейски Съюз. А на въпрос тогава ще важи ли Истанбулската спогодба и за дами, които идват от Украйна, тя сподели, че " зависи дали става дума съответно за принуждение в качеството им на дами - примерно, принудително да са забременявани, да бъдат изнасилвани..., а не просто тъй като бягат от войната - това би могло да бъде счетено за годно съображение ". 

" Руснаци изтезават, издевателстват и убиват дами в Украйна. Европейски Съюз би трябвало да отбрани всеки емигрант от Украйна, изключително избягалите в прилежащи страни като Унгария и Словакия, които не са утвърдили Конвенцията. Украйна по време на война съумя да подпише, а властническа Турция реши да се отдръпна от нея ", подсети полският евродепутат Лукаш Кохут, а италианският му сътрудник Анджело Чока възкликна: " Нито е правдиво, нито е почтително да обсъждаме документ, озаглавен " Истанбулска спогодба "! Та, Турция е една от тези страни, които минимум почитат дамите си! Попитайте туркините дали се усещат предпазени?! "

В Страсбург не липсваха и директни конфликти за документа, като този сред евродепутатите от Нидерландия и Хърватия Самира Рафаела и Ладислав Илчич.

" Редица организации в Европа се пробват да извъртят това, над което сме работили. Те са деструктивни, фашистки антиджендър придвижвания, които не зачитат нито правата на дамите, нито на ЛГБТИ общността, нито на хората! ", сподели евродепутатът от " Обнови Европа ".

" Нарекохте ни фашисти, само че дано спукам сапунените ви мехури с обстоятелството, че насилието не е намаляло в нито една страна, утвърдила Истанбулската спогодба? Защо мислите, че това ще се промени вбъдеще? ", попита сътрудника й от Партията на европейските консерватори и реформисти. 

" Нулева приемливост към насилието против дами - Европа минава от думи към дейности! Гласуването за ратификация е историческо! ", акцентира шведският евродепутат Арба Кокалари, до момента в който нейни сътрудници поствиха акцент върху към момента неприелите документа страни.

" Независимо против мъже, дами или деца - би трябвало да борим всички форми на принуждение! И при всеки случаи на обезчестяване, насилствен брак, аборт или дезинфекция - дано помним, че има шест страни, които още не са утвърдили Конвенцията! ", подсети португалският евродепутат от ЕНП Пауло Ранжел, а шведският му сътрудник от ПЕС Хелене Фритзон съобщи: " България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, би трябвало да се срамувате! "

" Въпреки стеснен обсег, Конвенцията ще бъде наложителна, а при неспазване ще се подхващат ограничения! ", предизвести испанският евродепутат от Левицата Еухения Родригес Палоп.

" Ратификацията ще окаже мощен напън върху тях. Европейската комисия също ще следи...Това са съществени закононарушения, а не някакъв мит! ", акцентира Арба Кокалари, а Лукаш Кохут посочи, че има доста положителни сигнали по тематиката от Литва и Чехия: " Премиерът Ингрида Шимоните разгласи, че желае ратификация от Литва, а президентът Петър Павел посочи, че не вижда причина Чехия да не одобри Истанбулската спогодба. В Унгария обстановката е доста по-сложна, само че считам, че рано или късно и те ще се причислят! Време е Европейски Съюз да работи като обединена суперсила! Конвенцията е позиция, която Съюза не зае и поради блокаж от унгарското държавно управление макар, че всяка пета жена в Унгария е унизена от колегата си! "

" Всяка трета жена в Чехия се е сблъсквала с принуждение! Конвенцията е ангажимент, въпреки да чуваме от някои евродепутати друго - злоба, ненавист към малцинствата, както и неистини! "

Това прибавиха Анна Джулия Донат от " Обнови Европа " и Марсел Колая от " Зелените " - евродепутати от две от шестте страни, чиито представители на дебата спориха и между тях: " Словашката република отхвърли да ратифицира Истанбулската спогодба! Гордея се, че тогава в Народното събрание бях срещу! Не сме съгласни с формулировката, че дамата се дефинира по пол, само че не посредством биологичния си пол! ", сподели самостоятелният евродепутат Милан Угрик.

" Извинявам се на всеки, изпитал принуждение! Съжалявам, че болката ви е обект на популизъм и че за Словакия Конвенцията се е трансформирала в чучело! ", добави. 

" Никъде по никакъв метод в страните, в които е въведена тази Истанбулска спогодба няма резултатът, който тя цели, а точно намаляването на закононарушенията, свързани с домашно принуждение, насилието над дами. Това, което се случва обаче е под маската на една законна идея - да бъдат прекарвани идеологии, които са против нашите разбирания за общество и семейство. По тази причина гласувах срещу! ", уточни евродепутатът от България Ангел Джамбазки от Партията на европейските консерватори и реформисти.

А вотът " за " на различен български евродепутат в Страсбург стана мотив за неприсъствен спор - сред Елена Йончев и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която от парламентарната естрада у нас посочи:

" За тези хора - наши и ваши, няма Конституция на България и решение на Конситуционния съд! Няма значение мнението на 80 % от българските жители, на православната черква, на всички други вероизповедания! За тези българи няма народен суверенитет, няма пълноправие на държавите-членки в Европейски Съюз! За тях всичко това се свежда до чуждопоклонничество! "  

" Това не е правилник, тъй че ние може да вземем единствено това, което считаме, че дава отговор на нашите закони, на нашите потребности, на нашите условия! Няма подобен проблем, какъвто госпожа Нинова слага! Няма! От нас зависи каква част от тази Конвенция ще използван, тъй като това е инструкция ", изясни Елена Йончева.

" Въпреки, че актът за присъединението на Екологичен потенциал планува отчасти обвързване на Европейски Съюз с тази Конвенция, считаме, че той нарушава точно конституционната еднаквост на страните-членки. Истанбулската спогодба като повсеместен и неразделен юридически регулатор не дава отговор на българските културни, духовни и законодателни особености и обичаи ", сподели юрист Владимир Шейтанов от Инициативния комитет за осъществяване на референдум за възбрана на джендър идеологията в учебните заведения у нас, който излезе и със мнение във връзка решението на Европарламента през май. 

" Що се отнася до България, това съвсем с нищо не ни визира! Едното е - то така и така към този момент има интернационално съдействие по наказателни каузи, само че това да включва и делата за домашно принуждение, т.е. в случай че някой е наказан за домашно насилиев Швеция, това да важи и в България. И този човек, живеещ в Швеция, да не може да се измъкне от правораздаването, отивайки в България ", разясни журналистът-блогър и деятел за човешките права Светла Енчева.

В страната на първо четене в Народното събрание минаха два сходни законопроекта за смяна на Закона за отбрана от домашното принуждение, препоръчани от Българска социалистическа партия и от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Отхвърлен беше този на партия " ИТН ". А от партия " Възраждане " се оповестиха срещу всичките. 

" Възраждане " изместват казуса в напълно друга повърхност - към педофилията. Що се отнася до законопроектите - те в най-общи линии уголемяват кръга на лицата, които имат право на отбрана, уточни Енчева, съгласно която " разширението единствено звучи добре ": " Имаше неотдавна проблем за убита жена, която не може да се употребява от Закона за домашното принуждение, защото не е живяла с някогашния си другар, който я е умъртвил. Фактически моето очакване беше в Закона да влязат и тези връзки, само че не! Обхватът се уголемява, че към този момент, в случай че насилниците са родственици не до трета, а до четвърта линия, те ще бъдат преследвани, както и някогашни съпрузи на сегашен сътрудник. Тук се прави акцент - " фактическо съпружеско общуване! По създание " съпружеско ", съгласно мен, с цел да отпаднат от това хoмосексуалните двойки и да може да се каже " Eто, тяхното общуване е фактическо, обаче, съгласно българската Конституция, то не може да се интерпретира като " съпружеско " и по тази причина те не могат да бъдат предпазени от този закон ". Това е моята догадка! "  

" Отделно, че не би трябвало да се лимитира обсегът на домашното принуждение единствено до съжителството! Човек личния си сътрудник, в случай че го бие - това не е домашно принуждение, в случай че не живеят дружно? Но в случай че лелинчото, свакото биехора, които са в общуване, то това към този момент е домашно принуждение? На мен ми е леко неуместно! ", сподели в коментар журналистът-блогър, която на въпрос дали промененият Закон за отбрана от домашното принуждение ще бъдат в помощ на Истанбулската спогодба, уточни: " Някои от нещата да - най-много що се отнася до тази част " форми на предварителна защита ", макар, че ние, в случай че не признаваме думата " джендър " и това, че полът има специфики на несъмнено обществено разбиране, без значение от биологията, необичайно за каква предварителна защита би могло да става дума. Но по-важно - вкарва се указател на домашните насилници и то по типове полово принуждение, вкарват се повече форми на отбрана, повече спешни центрове. "

Подробности можете да чуете в звуковия файл.Съдържанието е предоставено от , която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg