През май цената беше 77,55 лв./MWhКомисията за енергийно и водно

...
През май цената беше 77,55 лв./MWhКомисията за енергийно и водно
Коментари Харесай

Природният газ с 15% по-евтин през юни спрямо май: КЕРВ утвърди цена от 65,82 лв./MWh


През май цената беше 77,55 лева./MWh

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 65,82 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестиха от КЕВР.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м. юни. Те регистрират котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 31 май в това число.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от два разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс за м. юни е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 70,3 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура „ Булгаргаз “ е сключил за м. юни един контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района. Договорът е при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. юни - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 65,82 лева./MWh е с 15,2 % по-ниска от цената за м. май, която беше в размер на 77,55 лева./MWh . Основен фактор за това е устойчивата наклонност за понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари и по-ниското ползване.

„ Намалението на цената на природния газ за м. юни дава отговор напълно на ползите на българския бизнес и битовите консуматори. Постигнатата висока степен на запълняемост на газовото вместилище в Чирен от 85%, с наклонност да доближи до 95%, дава убеденост, че България ще посрещне отоплителния сезон без изненади “, акцентира ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов на откритото съвещание на 29.05 т.г.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР