През май отбелязахме Световния ден на за борба с възпалителните

...
През май отбелязахме Световния ден на за борба с възпалителните
Коментари Харесай

Гастроентеролог посочи най-вредните храни, които причиняват рак

През май отбелязахме Световния ден на за битка с възпалителните чревни болести. По този мотив разговаряхме с доктор Руслан Кулински, гастроентеролог в онкодиспансера в Русе, за честотата на този проблем в Русенския район. Оказва се, че в региона, пациентите с възпалителни чревни заболявания са относително малко. Едва 4 – 5 индивида годишно се диагностицират с тези болести. " Всъщност огромният проблем не са възпалителните, а туморните болести и за тях би трябвало да внимаваме “, споделя доктор Кулински.

" Най-често срещаното онкологично заболяване на стомашно-чревния тракт е ракът на дебелото черво, по-късно ракът на стомаха и по-рядко се среща на хранопровода, панкреаса и черния дроб. Нашата съществена цел е ранната диагностика и скрининга. Хората би трябвало да знаят, че колкото по-рано се открие даден проблем, толкоз по-големи шансове имаме да го излекуваме. Ако има тревожна симптоматика, по-добре е да отидете на доктор, в сравнение с да отлагате и да чакате той да отмине. Ето в това са ориентирани напъните ни – ранна диагностика на предраковите положения. А това се реализира с постоянни прегледи. За образец ще дам практиката в Съединени американски щати, където профилактиката на онкологичните болести е наложителна, т.е. те имат работеща скринингова стратегия. Ако човек пропуща прегледите си, му се постановат по-високи здравни осигуровки. “

Често пациентите се оплакват от отичане и куркане на червата, болки. При младите пациенти повода нормално е използването на лекарства, диетични неточности и напрежението. " Категорична е връзката сред централната нервна система и ентералната нервна система. Около червата има нервни кафези, които контролират цялата им активност. Когато има свръхстимулация от централната нервна система, това неизбежно води до сходни недоволства. За благополучие зад тези недоволства доста рядко се крият туморни болести. Има група признаци, които назоваваме алармиращи, тъй като зад тях много постоянно стоят съществени болести. “

Д-р Кулински показва кои са алармиращите признаци, за които всеки един от нас би трябвало да следи, а точно:

Наличие на кръв или слуз в изпражненията;

Редуване на запек и разстройство;

Промяна във формата на изпражненията – тънки като молив или на топчета;

Отслабване при липса на тенденциозни диетични ограничения;

" Всъщност задачата ни е да открием казуса в точния момент, преди да е станало късно. Ако установим предраковото положение - полип, с следващо лекуване, то няма да прерасне в израстък. Пациентът няма да се разболее от рак, тъй като ще сме взели превантивни ограничения.

Съветвам хората над 50 години да си вършат тест за окултни кръвоизливи във фекалиите всяка година. Така ще бъдат спокойни, че рискът от стомашно-чревно заболяване е най-малък.

Ако обаче този тест се позитивира, следва да се направи колоноскопия. При това проучване вземаме и хистология, с цел да знаем действително каква е находката. Ако се потвърди злокачествено заболяване, следва сложно лекуване – лъчетерапия, химиотерапия, оперативно лекуване. Задължително по-късно и диспансерно наблюдаване. “

Водещи аргументи за появяването на тумори са наследствеността, храненето, метода на живот и нездравословните фактори.

" Пациенти, които имат родственици с тумори на дебелото черво, е редно още след 45-годишна възраст, даже да нямат недоволства, да потърсят доктор – гастроентеролог. Защото колкото по-близка е кръвната връзка, толкоз рискът е по-голям.

Храненето е извънредно значим детайл от нашето здраве. Голяма част от болесттите пораждат вследствие на погрешен метод. Системната приложимост на мазно, тлъсто, пържено, с доста месо храна е причина за появяването на злокачествени формирания. И противоположното – богата на фибри храна е добра профилактика за червата. Най-вредни за организма са маргаринът, осолените храни, саламите, изключително които са направени по метода на опушването. Лошото е, че в актуалната хранителна промишленост се употребяват доста химикали, антибиотици, хормони, синтетични добавки за консервация, които могат да предизвикат раковите кафези.

И в този момент желая да обърна внимание на още един фактор, който в България всеобщо се подценява - тютюнопушенето. Цигарите са извънредно нездравословни и за стомашно-чревния тракт. Разберете, че този тютюнев пушек е отрова за вътрешните органи и доста честа причина за появяването на тумори, в това число стомашен и дебелочревен карцином. Пушенето е доста нездравословен табиет. Но истината е, че не си даваме сметка за голямата вреда, която цигарите нанасят на организма. “, безапелационен е доктор Кулински.

Лекарят установи, че има " подмладяване “ на рака на дебело черво, тъй като настоящето потомство живее по-стресово, не съблюдава хранителен режим и употребява нездравословни храни. А това рефлектира върху тялото. " Добре е след 50 годишна възраст да си вършиме колоноскопия на всеки 5 години. Теоретично това е интервалът от появяването на предракови положения, които биха се развили до карцином “, поучава лекарят.

" Съвременната медицина има за цел болесттите, които не може да излекуваме да направляваме медикаментозно. Това важи и в онкологията. Целта е туморните болести да не са смъртна присъда, а хронично заболяване, което се третира с подобаващите медикаменти. Така, в случай че някой е болен от рак, който не може да бъде отстранен напълно, се организира лекуване за обезпечаване дълготрайност и качество на живот, с помощта на подобаващите лекарства. Онкологичните болести към този момент стават хронични болести и биват следени от нас, лекарите.

Най-важното е да се знае, че ракът не постоянно е смъртна присъда, изключително потвърден на време. Не подценявайте сигналите на вашето тяло, не отлагайте срещата с вашия общопрактикуващ лекар и съответните експерти. Спазвайте профилактичните си прегледи и лабораторни проучвания. Защото е по-добре да си направиш скрининг и да няма заболяване, вместо заболяването да напредне до етап в който опциите за лекуване са изчерпани. “, изяснява доктор Кулински.

Д-р Руслан Кулински е експерт гастроентеролог в Русе с над 8 години опит в диагностичната и лечебна ендоскопия на гастроинтестиналния тракт, както и в ултразвуковата диагностика и инвазивни процедури под ултразвуков надзор. Д-р Кулински преглежда деца над 10-годишна възраст.

Образование

Завършва Медицински университет Варна през 2006 година

Своята компетентност Гастроентерология придобива през 2013 година

През 2006 година доктор Кулински стартира работа в МБАЛ Русе. През 2007 година постъпва в Трето поделение по Вътрешни заболявания, Гастроентерология и Клинична Хематология на УМБАЛ Канев Русе. От 2019 година досега е част от екипа експерти на КОЦ Русе ЕООД в Отделение по Онкохирургия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР